Berlingske Business

I ren trods: Karsten Ree smider igen flere millioner efter »fejlinvestering«

Karsten Ree
Efter millardæren Karsten Ree investerede i Dandrit raslede værdien af aktierne ned med over 80 pct. I ren trods investerer han nu igen i selskabet. Foto:

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Godmorgen

Berlingske Business' morgenopdatering vil gøre alt for, at læseren får en række gode nyheder at varme sig på. Ikke mindst er Danske Banks estiske afdeling kommet i de franske myndigheders sigtekorn, løntunge lobbyister har vanskeligt ved at tjene penge og så kan vi fortælle om en ny smutvej til billige, fleksible og afdragsfrie boliglån. Men vi begynder med vanskelig investering.

1
Karsten Ree køber igen op i milliardærklubbens kriseramte selskab

Milliardæren Karsten Ree ejer ifølge Dandrits årsregnskab nu mere end 16 pct. af det selskab, som han tidligere har kaldt en fejlinvestering.

Det skriver dagbladet Børsen.

»Det er ren trods. For når man er blevet lokket ud på sådan en galej, er det svært blankt at opgive de 20 mio. kr., jeg investerede i første omgang.«

Sådan siger Karsten Ree om sit engagement i det børsnoterede biotekselskab Dandrit, som han for nylig har øget sin ejerandel i markant.

Det er et temmelig farverigt persongalleri, der er at finde i biotekselskabet selskabet, der er noteret på OTC-børsen i USA, og som bl.a. arbejder på en kræftvaccine.  Det var milliardærklubbens børsmægler Mark Szigethy, som fik Karsten Ree til at skyde penge i Dandrit. Det skete kort efter, at Karsten Ree selv var blevet ramt af kræft. Efter han gik ind i selskabet raslede værdien af aktierne ned med over 80 pct

Også andre tidligere medlemmer af Milliardærklubben Aldo Petersen og Ole Abildgaard har været blandt investorerne. Men har forladt selskabet igen. Tidligere formand for selskabet var N.E. Nielsen, som Karsten Ree tidligere har været i karambolage med Ree i forbindelse med investeringen i den nu krakkede Amager Bank.

Business anbefaler:

Ukraine: Russisk cyberkrig kostede Mærsk milliarder

Bedstemor med slag i: Rengørings-dronning har en finger med i spillet i 20 virksomheder

Hvor mange løfter kan Elon Musk tåle at bryde?

2

Danske Banks estiske afdeling i fransk søgelys

Danske Bank er onsdag ved den franske domstol Tribunal de Grande Instance de Paris blevet sigtet i forbindelse med efterforskning af mistanke om hvidvask forbundet med transaktioner udført af kunder i Danske Bank Estland i perioden 2008-2011.

»Efterforskningen drejer sig om historiske forhold i Danske Bank Estland. Efterforskningen omhandler transaktioner på ca. 15 mio. euro, der i løbet af 2008 til 2011 blev overført til Frankrig af tidligere kunder i Danske Bank Estland,« oplyser chefjurist Flemming Pristed fra Danske Bank i pressemeddelelsen.

Berlingske har det seneste år beskrevet to sager om massive problemer i Danske Banks estiske afdeling. I foråret kunne Berlingske afsløre den såkaldte Moldova-sag, hvor milliarder af hvidvaskede kroner, der ifølge myndighederne i Moldova og Letland stammer fra kriminalitet i Rusland, fossede gennem Danske Banks estiske filial og videre til blandt andet skattely.

I september kunne Berlingske så afsløre, hvordan 18 mia. kroner løb gennem fire konti i Danske Bank Estland. Kontiene viser sig at være tæt forbundet til diktaturet i Aserbajdsjan, og pengene går blandt andet til politikere i hele Europa, der taler pænt om regimet, store mængder af skattely, sanktionerede selskaber osv.

3

Lobbyister har vanskeligt ved at tjene penge

Finans.dk har gennemgået regnskaberne i de 30 største PR-bureauer. Gennemgangen viser, at 60 pct. af bureauerne har tabt på bundlinjen fra 2015 til 2016, og hver 6. bureau måtte indkassere et underskud sidste år. De svigtende resultater skyldes særligt, at bureauerne har svært ved at holde lønningerne nede. Flere steder runder lønomkostningerne 700.000 kr. pr. medarbejder., hvilket æder over tre-fjerdedele af bureauernes bruttofortjeneste.

»Det kan være svært at holde lønningerne nede, fordi der kun er nogle få hundrede mennesker i Danmark, som er toplobbyister og sværvægtere i PR-disciplinen. Dem er der kamp om,« siger Kresten Schultz Jørgensen, adm. direktør i PR-bureauet Lead Agency og formand for Public Relations Branchen til Finans.dk.

PR-bureauerne lever af kommunikationsrådgivning til virksomheder og den offentlige sektor. Det kan både være medietræning af direktørerne, strategirådgivning eller klassisk lobbyisme, hvor de forsøger at påvirke den politiske agenda til kundernes fordel.

4

Smutvej til billigere boliglån

Ved at kombinere to lånetyper kan der spares penge, og afdragsfrihed kan til- og fravælges fra dag til dag i ny lånemodel – der oven i købet går uden om de kommende lånegrænser, som rammer i København og Aarhus.

Der er både en solid besparelse og meget stor fleksibilitet i en ny type realkreditbelåning, som rådgivnings­firmaet RealRåd i samarbejde med Ingeniørforeningen nu lancerer under navnet RealRåd-modellen. Ud over de to kontante fordele bliver lånekonstruktionen ikke omfattet af den kommende grænse for, hvor meget realkreditselskaber må låne ud med afdragsfrihed i København og Aarhus.

RealRåd-modellen er i al sin enkelhed en kombination af et fastforrentet realkreditlån med afdrag og en prioritetskredit, hvoraf afdrag på realkreditlånet betales. Boligejeren kan så vælge at indbetale intet eller et variabelt afdrag på kreditten.

Fire ting aktieeksperten holder øje med:

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet har fundet fire ting, som han i dag vil holde ekstra godt øje med.

  • NKT splitter sin aktie i 2 dele. I den ene vil være Nilfisk aktiviteterne, mens den anden hovedsagelig vil indeholde kabelaktiviteterne.
  • Carlsberg afholder kapitalmarkedsdag i København
  • JP Morgan og Citigroup aflægger deres 3. kvartalsregnskaber og efter fredag, hvor Wells Fargo og Bank Of America kommer med deres tal, vil investorerne have en god fornemmelse for hvordan store amerikanske selskaber har oplevet 3. kvartal
  • Donald Trump har annonceret, at han endeligt vil annoncere hvad hans holdning er til Iran aftalen (at Obama har ”byttet” Irans adgang til global olieeksport med kontrol med atomprogram). Hvis Trump ”opsiger” aftalen, kan det få betydning for oliemarkedet.

Det sker på markederne:

De asiatiske aktier ligger med brede stigninger i mange markeder torsdag morgen, hvor gårsdagens rekorder på Wall Street igen smitter af på de asiatiske investorer. Kun de kinesiske markedsdeltagere holder sig en smule tilbage op til næste uges vigtige kongres i det kommunistiske parti.

Nikkei 225 +0,4
China Shanghai Composite -0,2
China CSI 300 +0,1
Sydkoreas Kospi +0,5

Det sker i dag:

kl 8.00: Carlsberg: Kapitalmarkedsdag i København

NKT på børsen: Første handelsdag for NKT og Nilfisk som adskilte aktier.

kl 9.00: Danmark: Arbejdsløshed, aug - tidl: 4,5%

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen