Berlingske Business

Hvad skal vi leve af i fremtiden?

05BUSFlemming-Besenbacher.jpg
Overskrift
VL-Døgn på Hotel Marriott. Prefessor, Chairman, Carlsberg Foundation, Flemming Besenbacher
 

Det er bekymrende, at Dansk Folkeparti og SF taler om at tilbagerulle lettelser i selskabsskatten.

Spørgsmålet om, hvad vi skal leve af i fremtiden, er ikke det varmeste emne i valgkampen, når man ser på, hvad der optager de fleste af vores politikere. Men det burde det være, fordi det er indtjeningen fra de private virksomheder, der skaber den værdi, der er grundlaget for vores velfærdssamfund. Uden et konkurrencedygtigt erhvervsliv er der ikke råd til at forbedre vores sundhedssektor eller bygge nye skoler.

Uanset at vi har en effektiv offentlig sektor sammenlignet med andre europæiske lande, og uagtet at vi har et samfund, der er meget velfungerende, er det fortsat den værditilvækst, der bliver skabt i private virksomheder, der gør det muligt for os at fordele penge til velfærd. Derfor bør politikerne sikre, at erhvervslivets rammevilkår er så gode som muligt, så vi ikke mister konkurrenceevne.

08busPix-PhilipWiig_Accentu.jpg

På den baggrund er det meget bekymrende, at Dansk Folkeparti og SF forleden foreslog, at tilbagerulle de lettelser i selskabsskatten, der allerede er vedtaget, for at få råd til et bedre sygehusvæsen. Det burde derimod gå den anden vej, fordi netop selskabsskatten ifølge Produktivitetskommissionen er den mest væksthæmmende skat.

Dansk erhvervsliv har klaret sig relativt godt igennem krisen, fordi virksomhederne har været villige til at eksekvere, de har stræbt efter at øge væksten, at vinde markedsandele og at forøge indtjeningen. Det er sket ved at forfølge en strategi, hvor der har været balance mellem, hvad der virker på kort sigt og på langt sigt.

Børsen

Vi skal have væksten tilbage i dansk erhvervsliv og i det danske samfund. Det er kun, når dansk industri og det danske erhvervsliv klarer sig godt i en stigende international og globaliseret verden, at vi har råd til den velfærd, vi værdsætter og er stolte af. Især er det vigtigt for vores økonomi, at flere danske erhvervsvirksomheder bliver bedre til at eksportere varer og tjenesteydelser. Mindre end ti procent af de danske virksomheder står for et salg til udlandet, der svarer til over halvdelen af vores BNP. Hvis vi kan forbedre rammevilkårene for de eksporterende virksomheder, kan vi blive bedre til både at bevare arbejdspladser og få råd til at forbedre vores velfærdssamfund.

Uanset om det bliver rød eller blå blok, der vinder valget, bør den næste regering derfor have fokus på det lange sigt og forberede Danmark på fremtiden. Vores udfordringer er analyseret af Vækstforum og af Produk­tivitetskommissionen. Nu er der brug for politikernes handling.

skatteskilt

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen