Berlingske Business
17:29Business Live siger tak for i dag og på gensyn i morgen

Hoteller og restauranter: Kom bare med flygtningene

hoteller
København, værtshuse og restauranter Foto:

Hotel- og restaurationsbranchen er den branche, der beskæftiger flest udlændinge fra lande uden for EU. Horesta opfordrer at gøre det lettere og mere overskueligt at finde motiverede flygtninge til branchen, ikke mindst for de små og mellemstore virksomheder.

Hotel- og restaurationsbranchen er den branche, der beskæftiger flest udlændinge, der kommer fra 3. lande, det vil sige lande uden for Norden og EU. Knap ni pct. af det samlede antal beskæftigede i branchen har denne baggrund.

Dermed slår hotel- og restaurationsbranchen rengørings- og servicebranchen, der ligger på andenpladsen med knap otte pct. af alle beskæftigede.

Det viser en analyse, brancheorganisationen Horesta har lavet på baggrund af tal fra portalen Jobindsats.dk.

Syrisk flygtning

Ifølge Horesta er det ikke muligt at opgøre præcist, hvor stor en andel af de beskæftigede, der har flygtningebaggrund.

»Men tallene viser, at vi er den branche i Danmark, der har størst erfaring med at integrere udlændinge med ikke-vestlig baggrund. Medarbejdersammensætningen er mangfoldig, og vores medlemsvirksomheder holder sig ikke tilbage, når det handler om at løfte den vigtige samfundsopgave, det er, at få integreret udlændinge, herunder flygtninge,« siger Kirsten Munch, politisk chef i Horesta.

Derfor håber Horesta på, at der kommer konkrete tiltag ud af det topmøde med virksomheder og en række organisationer, som regeringen afholder torsdag eftermiddag på Marienborg nord for København.

»Vores erfaring er, at flygtninge udgør en god, motiveret arbejdskraft, så vi vil gerne have sat yderligere turbo på at få dem ud på arbejdsmarkedet. Der er ingen tvivl om, at der er en vilje og et behov blandt hoteller og restauranter til at få flygtninge ud og arbejde,« siger Kirsten Munch.

grundfos

Det vigtigste er ifølge hende, at det bliver lettere for virksomhederne at få fat i de motiverede flygtninge og at få skabt overblik over de mange støttemuligheder og ordninger, der findes på området.

»Vi håber, at regeringen vil lave en lettere indgang for virksomheder, så de ved præcist, hvor de skal henvende sig, hvis de er interesserede i at være med at integrere flygtninge. Samtidig har især de mindre virksomheder brug for, at der bliver lavet standardiserede praktikforløb,« siger Kirsten Munch.

I dag skal hver enkelt virksomhed lave en aftale med kommunen og sprogskolen om at tage en flygtning i f.eks. virksomhedspraktik samtidig med at flygtningen følger et sprogkursus.

»Det ville gøre det betydeligt lettere for mindre virksomhederne, hvis der fandtes standardforløb, hvor flygtninge gik på sprogskole, f.eks. to dage om ugen og arbejdede i en virksomhed tre dage om ugen. Så kunne virksomhederne byde ind på det,« siger Kirsten Munch, der generelt oplever, at det i dag er de store virksomheder i branchen, der påtager sig opgaven med at integrere flygtninge, fordi de har ressourcerne til at klare bureaukratiet omkring det og finde rundt i ordningerne.

Løkke

Hotel- og restaurationsbranchen har ifølge Kirsten Munch i øjeblikket stor mangel på både faglært og ufaglært arbejdskraft. Integration af flygtninge vil ikke alene kunne løse det problem, understreger hun.

»Vi vil rigtig gerne have dansk og udenlandsk arbejdskraft, der er kvalificeret og motiveret. Vi er ikke ude på at holde dansk arbejdskraft ude. Jeg kan bare konstatere, at vores virksomheder i dag ikke kan få den arbejdskraft de efterspørger dækket alene med dansk arbejdskraft, og at nogle ender med at måtte takke nej til kunder. Og jeg kan konstatere, at én af de største fordele ved udenlandsk arbejdskraft er, at de i høj grad er motiverede, også til at tage ufaglærte jobs,« siger Kirsten Munch.

Hvis man tæller alle udlændinge, inkl. udlændinge fra EU-lande med, er knap hver femte ansatte i hotelbranchen og omkring hver fjerde ansatte i restaurationsbranchen i dag udlændinge

Marie Louise Bjerg - Mountain TOP

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Sponseret

Sampensions kunder kan glæde sig over et godt afkast for 2017.”En typisk kunde i vores markedsrenteprodukt opnår et afkast i år på omkring 8 pct., og det er meget højere, end hvad man kunne forvente v...

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen