Berlingske Business

Højere rente er en god nyhed

Krone_rente_Business
Det er længere tids pres på den danske krones kurs over for euro, der har fået Danmarks Nationalbank til at hæve renten en smule. Foto:

Det første af en forventet række rentehop skal holde kronen fast over for euroen, men det er også et tegn på, at det begynder at gå bedre i europæisk økonomi.

Så er renten på vej op. Danmarks Nationalbanken viser vejen ved at hæve den korte udlånsrente fra 0,2 til 0,3 procent. Også renten på indskud i Danmarks Nationalbank blev sat op, nemlig fra minus 0,2 til minus 0,1 procent. Det vil sige, at der skal betales 0,1 procent om året, hvis der placeres penge i Danmarks Nationalbank.

Rentehoppet kommer efter flere dage, hvor den danske krone er blevet svækket over for euroen. Det skyldes, at der ikke længere er samme frygt for sammenbrud af euro-samarbejdet som før. Men de finansielle markeder ud over Europa er også kommet til at fungere bedre på det seneste, hvorfor også aktiekurserne er steget ganske pænt siden nytår.

Derfor er der ikke samme »run« på Danmark som før. Da krisen rasede for fuld udblæsning, stod udenlandske banker og pensionskasser nærmest i køb for at placere penge i Danmark og danske kroner, der sammen med Norge og Sverige blev anset for at være en sikker havn i usikre tider.

Det er de relativt små offentlige underskud og den forholdsvis lave offentlige gæld, som sammen med de enorme overskud på betalingsbalancen har fået Danmark og de øvrige nordiske lande til at lyse op som en nordeuropæisk udgave af Schweiz.

Danmark Nationalbank, som om få dage får Lars Rohde som topdirektør, skal med sine løbende ændringer af renten ene og alene forsøge at holde kronen fast over for euroen.

Men i nogen tid er kronen blevet svækket så meget, at den er kommet til at ligge på den svage side af den centralkurs på 746,038 kroner for 100 euro, som kronen må svinge med 2,25 procent på hver side af. Derfor har det i nogen tid stået klart, at renten ville blive hævet.

Senioranalytiker Jan Størup Nielsen fra Nordea forudser tilmed, at der kommer flere rentehop inden længe.

»Danmarks Nationalbanken vil sandsynligvis normalisere danske pengepolitik, så vi ved udgangen af 2014 vil have samme rente som hos Den Europæiske Centralbank (ECB),« siger han.

Seniorøkonom Mikkel Høegh fra BRFKredit ser også flere rentestigninger forude.

»Sandsynligheden for flere rentestigninger er tiltagende,« siger han.

Udlånsrenten hos ECB er for tiden på 0,75 procent og dermed et pænt stykke over det danske niveau. Før den aktuelle krise satte ind, var det helt normalt, at den danske rente lå over renten hos ECB.

Mange økonomer, også fra universiteter og tilsvarende steder, sagde tilmed i årevis, at det var noget nær umuligt, at den danske rente kunne blive lavere end den tyske. Det var især op til de danske folkeafstemninger om euroen, at den slags blev slået fast med sikker stemme af stribevis af danske fagøkonomer.

Jan Størup Nielsen understreger dog, at det ikke er Danmarks status som sikker havn, der er blevet svækket. Det er derimod en mindre efterspørgsel efter sikre havne, som har svækket den danske krone.

»Derfor er en danske renteforhøjelse et sundhedstegn. Det viser, at investorerne igen tør bevæge sig ud af den sikre danske havn,« siger han.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen