Berlingske Business

Her er ugens op- og nedture

06BUSOp2-101920.jpg
Overskrift
EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Foto: Francois Lenoir/Reuters
 

 

Opture:

Wauw. Ja tak til kvindekvoter

Artiklen fortsætter under billedet
06BUSOp1-101812.jpg
Administrerende direktør i arkitektfirmaet BIG Sheela Søgaard. Foto: Christian Als

Der har udviklet sig en særlig dansestil i danske ledelser og bestyrelser.

Det involverer sidestep, skridt bagud og i hvert fald sjældent egentlige tætte sjælere, når talen falder på en eventuel indførelse af kvoter for kvinder i toppen af dansk erhvervsliv.

For der er berøringsangst i forhold til kvinders manglende fremmarch i toppen af dansk erhvervsliv, og mest bange er ledere og bestyresesformænd, når diskussionen så handler om kvoter.

Derfor er det befriende, at BIG-direktør Sheela Søgaard taler klart dansk og siger direkte, at det måske er o.k. at indføre en slags kvoter for kønsfordelingen. Ikke dermed sagt, at kvinder skal vælges alene pga. køn, men det kunne være ét af de kriterier, som ledere vælges efter.

Mange vil være uenige – også kvinder – og jeg forstår dem. For vi vil alle helst vælges, uden kønnet inddrages. Men uden hårde tiltag tyder intet på, at erhvervslivetet selv løser den håbløse ubalance mellem mænd og kvinder i toppen af virksomhederne.


Artiklen fortsætter under videoindslaget.

Træk en billet i automaten. Vestager slår til

Det er ved at blive en vane. Både at EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er på denne liste, men først og fremmest, at hun slår hårdt mod multinationale IT-giganter.

Det er som oftest de amerikanske aktører, som rammes. Og denne gang er ingen undtagelse.

For nu har EU afgjort, at Amazon har modtaget ulovlig statsstøtte i Luxembourg i form af for lave skatter og derfor skal tilbagebetale – eller nærmere ekstrabetale – hele 1,8 mia. kr. til Luxembourg.

Problemet er, at Amazon havde forhandlet sig frem til fire gange så lave selskabsskatter, som identiske selskaber kunne få, hvis de etablerede sig i Luxembourg.

Det er ulovligt, fordi det giver en stor konkurrence­fordel, og derfor slår EU og Vestager hårdt til mod Amazon.

De fleste vil kunne huske tidligere sager mod bl.a. Apple og Starbucks, og der er vel bare at sige, at ens regler er godt for alle – selv om amerikanerne slår sig i tøjret.

Rock’n’roll er big business for sanger

Artiklen fortsætter under billedet
06BUSOp3-102136.jpg
Lukas Graham. Foto: Andrew Kelly/Reuters

På gossipredaktionen har seniorgossipchefredaktør Hansen med jævnlige mellemrum kunnet høres gående nynnende omkring.

Det gør han selvfølgelig, fordi det går fremragende for gossipkoncernen, der båret af juniorredaktørens stærke indsats udviser solid vækst og stærke regnskabstal. Men han nynner nok mest, fordi han er stor fan af Lukas Grahams mange hitsange. Favoritten er »Drunk in the morning«, og noget tyder på, at det ikke bare er chefredaktør Hansen, der kan lide Graham.

For den danske sangerkomet har godt gang i en international kometkarriere, og det kaster kroner – eller rettere – millioner af sig.

Så mange, at Lukas Graham netop har købt en ejendom på Christianshavn i København for godt 20 mio. kr., og det illustrerer, at det er big business, hvis man som sanger lykkes med at slå igennem internationalt.

For kort tid siden hørte vi, at ikonet Kim Larsen har en formue på godt 73 mio. kr., men noget tyder på, at Lukas Graham med rekordfart kopierer Larsens forretningseventyr.

Nedture:

Bøvlet, det bliver det, hr. minister

Artiklen fortsætter under billedet
06BUSNed1-115645.jpg
Kristian Jensen. Foto: Anne Bæk

Arh, en dum uge for vores finansminister Kristian Jensen. Økonomien på det makroøkonomiske plan går ganske vist forrygende, men uha-uha, Kristian Jensen er i denne uge hvirvlet ind i to problemsager. Posten og Vestjysk Bank i Lemvig.

Banken er endelig kommet ud af statens bøger, men salget har ikke været til topkarakter. Et endnu større problem er det med PostNord, og herunder den danske del, PostDanmark. Det er ganske vist transportminister Ole Birk Olesens ressortområde, men ejerskabet og dermed økonomien ligger i Finansministeriet, som har sin egen mand, afdelingschef Peter Lundquist, sat ind i PostNord-bestyrelsen.

Økonomien i posten hænger i laser. Det har fået svenskerne til at true med bål og brand, retssager og en tvangsmæssig opsplitning af PostNord.

Man må formode, at svenskerne har vidst, hvad de gik ind til i sin tid med fusionen. Så en del af truslerne fra Sverige må antages at være tomme trusler. Men bøvlet, det bliver det, hr. minister.

Seier for fedtet i dramaet om overvægten

Artiklen fortsætter under billedet
06BUSNed2-132346.jpg
Lars Seier Christensen. Foto: Niels Ahlmann Olesen

Først en stor tak til multimennesket og milliardæren Lars Seier Christensen for at bringe kontant humor ind i politik, og ja, sådan set også på de bonede gulve i business-Danmark. Seier har lovet at donere en kvart million kroner til sine politiske modstandere hos Enhedslisten, hvis Seier ikke senest den 1. marts 2018 har bragt sin kampvægt ned på 110 kilo. Det er sjovt, og det holder Seiers brand supervarmt, også de næste måneder.

Jamen hallo, lyder det så fra juniorgossippperen, skal han så ikke på vinderlisten? Det er her, den gustne, kyniske seniorgossipper trækker kontantkortet. Seier synes nemlig lidt fedtet i sin tete-a-tete med Skipper & Co.

250.000 kr. ud af en formue på 2,5 mia. kr, jamen det kan næsten ikke måles på schweizerkontoen. Det svarer i store træk til, at vi normaldanskere i det grå gennemsnits-Danmark sætter et par hundrede kroner på højkant. Seier selv kan være ligeglad. Hans Facebook-profil om kilokampen bugner med næsten fem tusinde likes, 637 kommentarer og 109 delinger – samt nu også opmærksomhed hos gossipperne.

Advokat Harlang, nu i kulørt familiedrama

Artiklen fortsætter under billedet
06BUSNed3-115622.jpg
Christian Harlang. Foto: Torkil Adsersen

Man kan sige meget, rigtigt meget, om advokaten Christian Harlang. Men konfliktsky er han ikke. Om han ligefrem trives i disse verbale og juridiske slagsmål er ikke helt til at vide, men de seneste årtier er han i hvert fald havnet i højtprofilerede sager en masse, herunder flere fra erhvervslivet med hårde opgør i og omkring formuende fonde. Blandt andet dramaet om den tidligere rige Plum-fond.

Nu er Harlang røget i et gigantisk slagsmål med sin egen familie. Weekendavisen har rullet den kulørte historie op. I korthed handler det om et familiemæssigt opgør om penge. Så alvorligt er det, at en gruppe familiemedlemmer nu har bedt Civilstyrelsen gribe ind og få sat en stopper for Christian Harlangs administration af den harlangske familiefond. Samtidig har familien også indbragt ham for Advokatnævnet. Det kan i yderste konsekvens resultere i, at han får frataget sin advokatbestalling. Harlang på sin side er tidligere gået i kødet på netop Advokatnævnet, som han mener sig forfulgt af.

Det er et godt gæt, at vi næppe har hørt det sidste til Harlang.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen