Berlingske Business

Her er ugens bedste Business Gossip

gossip
Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Ugens opture

Kåre Schultz letter

Artiklen fortsætter under billedet
26BUSKaare-Schultz-170850.jpg
Kåre Schultz, topchef Lundbeck.

Fortællingen om Kåre Schultz bliver mere og mere forbløffende. Vi vidste godt, at han er en kontant herre, og at han var en succesrig direktør i Novo, men som måtte forlade selskabet med en uforløst kron-prinstitel. Det vides ikke helt præcist, hvad der var årsagen til bruddet, men formentlig en kombination af manglende tålmodighed fra Kåre Schultz’ side, og så en bestyrelse, som blev usikre på, om Schultz var den rette mand på posten. Nu sidder Schultz hos Lundbeck og gnækker. Det kan han i hvert fald tillade sig, for siden Schultz tiltrådte som topchef i Lundbeck, er aktiekursen mere end fordoblet, mens aktiekursen hos Novo i samme periode er faldet med 15-16 pct. Spørgsmålet er, om Lundbeck er endestationen for Kåre Schultz. Han har med Lundbeck vist de globale medicinalgiganter, at det er muligt at skabe sig en karriere uden for Novos trygge rammer. På falderebet skal vi lige nævne, at Kåre Schultz også er formand for bryggeriet Unibrew, der torsdag afleverede et halvåresregnskab i markant forbedring.

Billede

Solbakken skinner

Artiklen fortsætter under billedet
26BUSSt-le-171119.jpg
FCK præsenterede i dag 25.08.16 Nicolai Boilesen som nu defensiv spiller. Her ses træner Ståle Solbakken.. (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2016)

Uafgjort og 200 mio. kr. i kassen. Ståle Solbakken er ikke alene træner for FC København, men også sportsdirektør og ansvarlig for køb og salg af spillere. Siden han overtog alle rollerne, er det kun gået en vej: Nr. 1 i Superligaen, videre til slutrunden i Champions League og kæmpehop på børslisten. Når topchefer skal vurderes, er det først og fremmeste resultaterne, man kigger på, men det væsentligste er, at et godt resultat ikke er et enkeltstående lykketræf, men netop kendetegnende ved et langt sejt træk med opbygning af et homogent team med forskellige styrkepositioner. Ståle Solbakken har været chef for FCK i to omgange. Begge gange med succes. Paradoksalt nok var den mellemliggende periode som træner i udlandet ikke den store succes. Men hos FCK er det åbenbart et stærkt match, der kulminerede onsdag aften på Cypern, hvor FCK sekundet efter uafgjort mod Apoel opjusterede forventningerne til årsregnskabet fra 45-55 mio. til 225-250 mio. kr.

Niels B. og det seje træk

Artiklen fortsætter under billedet
26BUSNiels-B-Christiansen-1.jpg
Ceo, Niels B. Christiansen, Danfoss bliver fotograferet i forbindelse med, de kommer med deres årsrapport. Fotograferet i deres domicil d. 11 marts 2014

Det kræver ofte en dyb indånding at drive en global industrivirksomhed, særlig når verden våner sig under lave vækstrater. Niels B. Christiansen, koncernchef for Danfoss, har imidlertid fundet en formel, hvor han kan få selskabet til udarbejde strategiske planer og ikke mindst eksekvere dem – for at bruge et populært managementbegreb. Det bliver med andre ord ikke ved snak. Der bliver derimod handlet konkret på analyserne. Selv om Danfoss kun er halvvejs gennem regnskabsåret, kan selskabet notere pænt stigende omsætning med en fremgang i nettooverskuddet på 28 pct. Det er godt to år siden, at Niels B. Christiansen satte fokus på vækst i Danfoss. Virksomheden flyttede sig for langsomt, mente han, og nu rykker den. Men i stedet for at læne sig tilfreds tilbage, opstiller Niels B. et nyt mål. Han vil bruge det voksende overskud til at bringe Danfoss i den digitale førertrøje. Når Niels B. stiller sig i startblokken, er han klar til at løbe efter målet. Det sker ikke nødvendigvis i sprint, men det er også sejt at vinde et maratonløb.

Ugens nedture

Schützes sidespor

Artiklen fortsætter under billedet
26BUSPeter-Schtze-141056.jpg
Peter Schütze, bestyrelsesformand DSB.

Peter Schütze har i fem år været formand for DSB. Han kom trillende ind til statsbanerne i juni 2011 efter at have forladt posten som bankdirektør for Nordea. Schütze kom al sin pontus og troværdighed fra Nordens største bank med det formål at skabe ro om DSB. Men knap var han tiltrådt, før han kørte DSB ud på et sidespor. Schütze ansatte en direktør, der ikke magtede opgave. Han sagde op efter få måneder. Efter en periode med en konstitueret direktør ansatte Schütze Mærsk-manden, Jesper Lok, som ny direktør. Han holdt få år, så blev DSB for meget. Efter endnu en runde med en konstitueret direktør fik Schütze ansat SAS-direktøren Flemming Jensen som ny topchef. I løbet af fem år med Schütze for bordenden har DSB haft seks topdirektører, men intet tyder på, at Schütze har fundet en løsning, der bringer DSB tilbage til hovedsporet. Fejlkøb og nye tab præger fortsat overskrifterne, og kunder løber skrigende bort i arrigskab over voldsomme priser kombineret med urimelige forsinkelser.

Krejlerne der fejlede

Artiklen fortsætter under billedet
26BUSLAURITZCOM-141203.jpg
BMINTERN BMINTERN - Köpenhamn 2011-09-12 Det danska nätauktionsföretaget Lauritz.com drivs av det äkta paret Mette Rode Sundström och Bengt Sundström. Foto Jenny Leyman / Sydsvenskan / SCANPIX **OUT Kvällsposten, Skånska Dagbladet, Metro Skåne** ***BETALBILD***

Først måtte Lauritz.com trække en børsnotering tilbage, fordi ingen ville købe aktierne til den pris, de var udbudt til. Men med en ny pris lykkedes det auktionshuset at få solgt sine aktier og blive noteret på børsen i Stockholm. Med den uheldige start skulle vi forvente, at selskabet ville opføre sig eksemplarisk ved den først kommende eksamen. Denne uges fremlæggelse af halvårsregnskabet. Men nix.

Adm. direktør Mette Rode Sundstrøm udsendte et regnskab, der sendte aktien seks procent ned. Det store spørgsmål er, hvordan kan Mette Rode Sundstrøm komme med et skuffende halvårsregnskab så kort tid efter noteringen. Efter noteringen havde selskabet en måned tilbage af regnskabshalvåret. Der burde ikke være rum for overraskelser. Et auktionshus lever af krejlere, men en direktør skal være alt andet end en krejler på aktiemarkedet. Troværdighed er den stærkeste handelsvare på børsen.

Billede

Uerfaren skatteminister, av!

Artiklen fortsætter under billedet
26BUSSkat-140830.jpg
-Arkiv- SE RITZAU Opgørelse viser nye milliarder tabt til skattesvindel - - - - ARKIVFOTO 2012 af Karsten Lauritzen (V), skatteminister- - Se RB 12/6 2016 12.55. Konservative vil fjerne opgaver fra Skat. Skats problemer er så store, at politikerne må tænke utraditionelt, mener skatteordfører Brian Mikkelsen (K). (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2015)

Der findes næppe noget værre end at blive kaldt uerfaren, især som minister for Skat, der er et af de væsentligste departementer i regeringen. Ikke desto mindre bliver skatteminister Karsten Lauritzen (V) nu hånet af den svindelmistænkte Sanjay Shahs talsmand for netop at have faret for voldsomt frem i sagen om svindel med udbytteskat. Det er svært at klandre en minister for at jagte skatteskroner, som angiveligt er trukket ud af landet på ulovlig vis, men betegnelsen uerfaren gør alligevel ekstra ondt i en uge, hvor sagen har udviklet sig fra ekstrem katastrofal til endnu mere ekstrem katastrofal. Lauritzen var ikke minister, da svindlen blev gennemført, men han var det, da den blev opdaget, og han lovede, at han ville genskabe tilliden til Skat, så hurtig som muligt, men tilliden til Skat er endnu ikke genoprettet. Tværtimod. Ugens negative overraskelse er, at svindlen nu er vokset fra ni til 12 mia. kr. For Karsten Lauritzen gør det kun ondt værre, at statsrevisorerne truer med at indkalde ministeren til et lukket samråd.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen