Berlingske Business

Heftig kritik af danske uddannelser fra kommission

Peter Birch Sørensen
Overskrift
Peter Birch Sørensen, formand for produktivitetskommissionen. Foto:
 

Danmark bruger formuer på uddannelser, men får slet ikke nok for pengene, fastslår Produktivitetskommissionen i en større analyse, som netop er offentliggjort.

Danmark bruger tæt ved 125 milliarder kroner på uddannelse af unge om året, hvilket er mere end noget andet land i verden, hvis det ses i forhold til landets velstand. Men Danmark får alt for lidt ud af disse enorme summer.

Det fastslår regeringens egen Produktivitetskommission, som i dag udsender en større analyse af det danske uddannelsessystem, som på flere vigtige områder retter en sønderlemmende kritik mod systemet, som det er i dag.

»Nedslående,« kalder Produktivitetskommissionens formand, professor Peter Birch Sørensen, direkte resultaterne for.

Eksempelvis peger kommissionen på, at der er brug for at lægge mere vægt på kvalitet i uddannelserne og deres relevans for arbejdsmarkedet.

Peter birk sørensen

Der er også brug for grundlæggende ændringer i den såkaldte taxameterordning, der belønner de danske uddannelsessteder for, hvor mange kandidater, de udklækker – frem for kvaliteten af uddannelsen og kandidaternes mulighed for at få job.

pix_prod

De studerende har også et alt for lille incitament til at vælge en uddannelse, der giver dem gode fremtidsmuligheder og et produktivt liv på arbejdsmarkedet..

Resultaterne er nedslående

Rapporten viser først og fremmest, at der skal gøres op med uhensigtsmæssige tilskyndelser og lav kvalitet, hvis vi vil have et uddannelsessystem, der styrker produktiviteten. Produktivitet er viden anvendt i praksis. Skal danskerne kunne øge velstand og velfærd ved at blive mere produktive, er det en forudsætning, at vi har den fornødne viden og kan bruge den.

pix-uddannelse

»Sådan er det ikke i høj nok grad i dag. Vi er et af de lande, der bruger allerflest penge på uddannelse. Alligevel er resultaterne nedslående. 17 pct. af eleverne bestod sidste år ikke folkeskolens afgangseksamen i dansk eller matematik. De danske erhvervsuddannelser har europarekord i frafald. De videregående uddannelser uddanner ikke i høj nok grad til arbejdsmarkedet. Det kan og bør vi gøre noget ved,« siger Peter Birch Sørensen.

Produktivitetskommissionen kommer i rapporten med en lang række anbefalinger til at styrke produktiviteten gennem uddannelse og innovation. De peger i det hele taget på behov for gennemgribende reformer.

efteruddannelse

»Målet med uddannelsespolitikken er i dag, at flere skal have en uddannelse. Det har kostet på kvaliteten. Det er tid til at skifte spor. Vi skal sikre, at elever og studerende får de kompetencer, som der er brug for på arbejdsmarkedet, og at lærerne, der skal ruste den kommende generation til et højt fagligt niveau, har kompetencerne til det,« siger Peter Birch Sørensen.

Peter birk sørensen

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen