Berlingske Business

Hårde fængsels- og bødestraffe for hvidvask

penge
ARKIVFOTO Foto:

To mænd bag københavnsk vekselkontor idømmes hver seks års fængsel i sag om hæleri og hvidvask.

To københavnske mænd er ved Københavns Byret bvlevet idømt hårde straffe for at hvidvaske 184 mio. kroner igennem et mindre vekselkontor i København.

»Seks års fængsel og en bøde på 92 mio. kr. er en hård, men passende straf til de to københavnske mænd og et vekselkontor, som Københavns Byret i dag har kendt skyldige i hæleri og forsøg herpå af særlig grov beskaffenhed«. Det vurderer straffesagens anklager Karina Ankergren fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - i daglig tale Bagmandspolitiet i en pressemeddelelse.

Hvidvask

Opklaringen af sagen er resultatetet af et godt og effektivt samarbejde mellem Københavns Politis Task Force Pusherstreet og Bagmandspolitiet.

»Dommen sender et tydeligt signal til alle i branchen om, at brud på den tillid som hvidvasksystemet bygger på ikke tolereres og betragtes som værende meget alvorligt. Det var særdeles groft hæleri og forsøg herpå for enorme beløb. Der blev illegalt omvekslet 184 mio. kroner, og alle alarmklokker ville bimle og bamle i enhver normal vekselvirksomhed. Der blev i forbindelser med vekslinger i butikkens kælderlokale foretaget tildækning af overvågningskameraet, ligesom der blev vekslet meget store beløb i vekselkontoret uden, at det blev noteret som transaktioner,« siger Karina Ankergren.

Hun forklarer, at de to mænd, der er henholdsvis 66 og 33 år, efter rettens vurdering ikke har været i tvivl om, at pengene kunne stamme fra kriminalitet. Med hælerierne og overtrædelserne af hvidvaskloven kan de to mænd og vekselkontoret have medvirket til, at organiserede kriminelle slørede udbyttet af deres kriminalitet.

»Man overtræder flere bestemmelser i loven om hvidvask, når man gang på gang veksler hundrede tusinder eller millioner af kroner til 500 euro-sedler uden at spørge om noget som helst og uden at informere myndighederne. Dermed omgik de bevidst hele hvidvasksystemet, der er opbygget for at gøre det sværere for bander og organiserede kriminelle at skjule deres udbytter, ved at give myndighederne mulighed for effektiv kontrol samt mulighed for at efterforske hvidvask og terrorfinansiering,« siger Karina Ankergren.

Christian Clausen, koncernchef (CEO) for Nordea.

Sagen får alvorlige konsekvenser for vekselkontoret, direktøren og den ansatte. De to mænd blev idømt hver 6 års fængsel, mens selskabet blev idømt en bøde på 92 mio. kr. Herudover sætter dommen en effektiv stopper for direktørens og vekselkontorets virke i branchen, da begge blev frakendt retten til at drive vekselvirksomhed og beskæftige sig hermed.

De to mænd har anket dommen til landsretten, og selskabet har udbedt sig betænkningstid.

slik

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen