Berlingske Business

Grønlandsk avis går aktivt ind i debat om uranudvinding

Nuuk havnen
Foto: Havnen i Nuuk Foto:

Befolkningen i Grønland får nu mulighed for at få besvaret kontroversielle uranspørgsmål af et ekspertpanel.

Nuuk: En fremtidig udvinding af uran i Grønland har delt nationen i to. Mange er bekymrede for, hvad det vil betyde for miljøet og den grønlandske identitet. Den grønlandske avis Sermitsiaq har nedsat et ekspertpanel for at svare på læsernes spørgsmål.

»Vi benytter med vilje så mange grønlandske eksperter som muligt, men vi har også været nødt til at hente støtte fra Danmark for at få sammensat et så bredt og kompetent panel som muligt«, siger chefredaktør Poul Krarup, Sermitsiaq.

Panelet er sammensat af miljøfolk, geologer, samfundsforskere, uranforskere, erhvervsfolk og lønmodtagere, forklarer redaktøren. Han mener, at det er vigtigt, at den uafhængige grønlandske presse deltager aktivt i det vigtige samfundsspørgsmål og inddrager sine læsere.

»Det er med vilje, at panelet i første omgang ikke har deltagelse af tilhængere eller modstandere af selskabet GME's konkrete projekt i Kvanefjeldet i Sydgrønland. Det kommer først, når alle krav til ansøgningen er opfyldt, siger Krarup og tilføjer:

»Vi har sideløbende den politiske debat, som foregår mellem partierne i det grønlandske landsting.«

Initiativet fra avisen skyldes, at mange mennesker er urolige for konsekvenserne af en eventuel udvinding af uran i landet, og at det har splittet befolkningen. Det er et forsøg på at give den grønlandske befolkning et solidt grundlag for at vurdere den kontroversielle minedrift.

»Vi ønsker, at befolkningen skal kunne vurdere uranudvinding på baggrund af hårde facts og ikke på følelser. Derfor har vi ikke inddraget NGO?er eller politikere på nuværende tidspunkt«, forklarer Poul Krarup.

Han siger, at et meget vigtigt spørgsmål er, om grønlænderne overhovedet vil have, at Grønland skal udvinde og eksportere uran. For uranproduktion handler også om identitet, følelser, værdier, og hvilket samfund Grønland skal være.

»Det er en politisk debat, som vi desværre ikke har haft, før det blev besluttet at opgive nultolerancepolitikken og gav tilladelse til udvinding af radioaktive stoffer uden nogen øvre grænseværdi«, siger Poul Krarup.

Sermitsiaq har åbnet for spørgsmål fra læserne i denne uge, og de vil løbende blive besvaret i avisen, der udkommer hver fredag.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen