Berlingske Business

Grøn strøm forsvinder ud i det blå

Den massive udbygning af vedvarende energi i Norden gør elforsyningen ustabil. I værste fald går den klima-rigtige elektricitet til spilde.

De nordiske lande vil øge mængden af især vindmølleenergi så kraftigt i de kommende år, at elforsyningen bliver mere ustabil. Det skriver dagbladet Ingeniøren.

I alt vil der i 2009-2012 blive opført enheder med en kapacitet på over 7.500 MW - eller hvad der svarer til ni nye Avedøre-kraftværker. Og i værste fald må myndighederne koble vindmøllerne ud, så den grønne strøm går tabt.

Problemet er, at elsystemet havarerer, hvis der bliver produceret for meget strøm i forhold til forbruget.

Det problem kan løses på tre måder. Strømmen kan eksporteres ud af Norden. Elforbruget kan øges. Eller vindmøllerne kan sættes i stå.

Desværre tyder det på, at sidste mulighed er den mest realistiske. Kapaciteten i elkablerne fra Danmark til Tyskland udnyttes allerede fuldt ud, og elforsyningen i norden er ikke indrettet til at øge forbruget med for eksempel tvangsindkobling af varmesystemer eller vaskemaskiner.

Intelligente elmålere
Per Lund, systemudviklingschef i Energinet.dk, som er ansvarlig for transmissionsnettet, slår fast, at situationen kræver handling:

- De nuværende planer kræver en meget stor udbygning af transmissionsnettet, hvorfor de involverede lande arbejder meget tæt sammen for at løse opgaven, siger han til Ingeniøren.

Blandt andet arbejdes der på at effektivisere systemet med såkaldte intelligente elmålere til industrien, der kan styres efter prisen på el.

30 procent af Danmarks energi skal komme fra vedvarende energikilder i 2020. Hvilket vil betyde, at halvdelen af vores strøm er grøn i 2020.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen