Berlingske Business

Godt for yderområder at udflytte statslige virksomheder

Udkantsdanmark
ARKIVFOTO. Udkantsdanmark er blevet valgemne. I Nakskov mener borgerne, at der er brug for et politisk tiltag, men de er ikke sikker på at regeringens udspil er andet end valgflæsk. Huse på den gade i Danmark, hvor husene har lavest værdi. Foto:

Der er sat en masse tiltag i søen de senere år, som skal styrke yderområderne. Befordringsfradraget er sat op, planloven ændret, flexboligordningen indført og tilskud til færgedrift øget. Men effekten af flere af disse tiltag er tvivlsomme, vurderer vismændene.

Udflytning af statslige arbejdspladser fra eksempelvis København eller Aarhus til yderområder er nok den bedste vej frem, hvis der skal komme mere aktivitet og flere job de steder i landet, hvor udviklingen står mest stille. Det vil nemlig med sikkerhed skabe nye job i yderområderne. Effekten er derimod langt mere tvivlsom af andre tiltag med eksempelvis lavere skatter for virksomheder, som placerer sig i fjerntliggende egne, investeringer i nye veje og anden infrastruktur eller et øget befordringsfradrag.

27BUSUdkantsdanmark.jpg

Det er de økonomiske vismænd, som fremhæver dette i den halvårlige analyse af dansk økonomi, hvor der er særligt fokus på de danske udkantsområder.

»Det er svært at pege på andet end udflytning af statslige arbejdspladser, som har en lige så sikker effekt, hvis man vil styrke yderområderne. Men det er næppe noget, som skaber mange nye private arbejdspladser i yderområderne,« siger overvismand og professor ved Københavns Universitet, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Forsøgte i andre lande

Flere andre lande har også forsøgt sig med udflytning af offentlige arbejdspladser som et led i regionalpolitikken.

Storbritannien udflyttede i perioden 2004 til 2010 omkring 25.000 offentligt ansatte fra London og det sydøstlige England. Dette svarede til omkring 20 procent af de statslige arbejdspladser i London.

Hensynet til den regionale udvikling var dog ikke det eneste motiv bag udflytningen af arbejdspladser. Der var også et sparehensyn, da husleje og lønninger er lavere uden for London.

Sverige har også foretaget betydelige udflytninger af offentlige arbejdspladser tilbage i tid og igen efter 2005, hvor en del af de statslige arbejdspladser i Stockholm blev udflyttet.

pix-Gudhjem

Usikker jobeffekt

Det er dog usikkert, om udflytning af offentlige arbejdspladser til et nyt område vil øge den private beskæftigelse i nærområdet. Dem, som flytter til kommunen, vil bruge det meste af deres indkomst lokalt og dermed styrke beskæftigelsen hos købmænd og andre i lokalområdet.

Men udflytningen af arbejdspladser kan også føre til højere lønninger og højere priser på fast ejendom, hvilket kan få virksomheder til at flytte til andre områder, fremhæver vismændene.

Struer Kommune har været hårdt ramt af tilbagegang de senere år. Indbyggertallet er faldet ned 1.000 personer til 21.500 indbyggere på relativt få år. Det skyldes, at finanskrisen har ramt området meget hårdt. Nu har udviklingen dog stabiliseret sig. Men borgmester Mads Jakobsen (V) siger, at den politik, der føres i øjeblikket, trækker værdier ud af deres område.

»Hvis vi skal have et Danmark i en bedre balance, er vi nødt til at finde nye initiativer, der kan sættes i gang,« siger Mads Jakobsen.

»Vi skal være mere sikre på, at unge vil tage ledige job ude omkring i landet. Det er nødvendigt, at de nyuddannede ser efter eksempelvis de ingeniørjob, som er her i Lemvig og Struer. Hvis ikke vi kan tiltrække den arbejdskraft, vil det hæmme væksten på betydelig vis,« siger Mads Jakobsen.

Men der er også brug for at undersøge, hvordan unge får lyst til at bosætte sig i yderområderne, vurderer borgmesteren.

»Og både tyske Bayern og Norge har store programmer for, hvordan man bedst flytter så mange statslige arbejdspladser ud i landet som muligt. Den slags mangler vi herhjemme,« siger Mads Jakobsen.

06BUSThorning.jpg

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen