Berlingske Business

Fyringsbølge ved at aftage

Der skal fortsat nedlægges mange arbejdspladser i dansk erhvervsliv frem mod nytår. Men jobbene ventes at fordufte i et langsommere tempo end før, viser ny undersøgelse.

Bølgen af fyringer og afskedigelser af medarbejdere i kølvandet på den økonomiske krise er muligvis ved at klinge af.

Der er således færre end før, som har udsigt til at få en hvid kuvert med et "tak for indsatsen," stukket i hånden over de næste seks måneder.

Det ventes at ske for 21.000 lønmodtagere. Men det er langt færre, end de 106.000 personer, som allerede har fået en fyreseddel siden årets start.

Så muligvis er det værste ved at være overstået på det danske arbejdsmarked.

I hvert fald hvis man skal stole på en ny undersøgelse fra jobportalen Ofir.dk.

De har udarbejdet et såkaldte Jobbarometer, som kvartalsvis måler udviklingen på det danske arbejdsmarked.

Barometeret bygger på svar fra et repræsentativt panel på 1.831 ansvarlige for medarbejdere og rekruttering i private virksomheder og offentlige myndigheder.

København hårdest ramt
Det er virksomheder i og lige omkring København, der vil sige farvel til flest medarbejdere i det næste halv år.

Der er udsigt til, at hele 14.500 private arbejdspladser vil blive nedlagt i den private sektor i København, fremgår det.

Det skal ses i forhold til, at der i dag er 836.000 privatansatte i Hovedstadsregionen.

Så der er tale om et tab af knap to procent af alle arbejdspladser over de kommende seks måneder.

Men gennem de sidste seks måneder er fem procent af de private job i København forsvundet, så også her er der tale om at nedturen er ved at tage af i styrke.

Hidtil har finanskrisen især ramt industri- og byggerivirksomheder, der typisk ligger i Jylland og Fyn, hvor 11 procent af arbejdspladserne er gået tabt.

Så hovedstaden ser ud til at kommer lettere gennem krisen, end provinsen.

Selv med den ventede nedgang i antallet af arbejdspladser vil det samlede jobtab i København ”kun” blive på syv procent af arbejdsstyrken, hvilket er mindre, end de 11 procent, der er tilfældet i resten af landet.

Samlet over hele landet har byggeriet tabt 21.000 job alene på seks måneder, mens industrien har mistet hele 54.000.

I de næste seks måneder skulle tabene af job derimod blive koncentreret om større servicevirksomheder, der hovedsagelig ligger i København.

Den ventede udviklingen på arbejdsmarkedet sker selv om de fleste virksomheder i undersøgelsen venter lidt større omsætning.

Hvor 29 procent af virksomhederne i hovedstaden havde en fremgang i omsætningen i løbet af det seneste år, så venter 48 procent fremgang i løbet af det kommende år, fremgår det.

Dog svarer 25 procent af virksomhederne i undersøgelsen, at de har for mange medarbejdere i forhold til deres opgaver.

Hvis den ventede vækst derfor skuffer, kan tabet af job også blive større.

Ofir.dk’s Jobbarometer viser samtidig, at 22 procent af store virksomheder med over 100 ansatte slet ikke tør spå om fremtiden.

Dertil er usikkerheden alt for står, siger de.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen