Berlingske Business

Forsker: Elendigt forhandlingsklima hos konfliktparter

Danske Regioner varsler lockout af 70.000 ansatte
En konflikt, der berører så mange offentlige ansatte på tværs af områder, er aldrig set før. Derfor er parterne bange for at få skylden for de store forstyrrelser i samfundet, en storstrejke eller lockout vil medføre. Foto:

Fagforeninger og arbejdsgivere kæmper for at vinde befolkningens gunst i overenskomstkonflikt, mener forsker.

Endnu et bevis på det elendige forhandlingsklima for de offentlige overenskomster.

Sådan betegner professor Henning Jørgensen det seneste skridt fra de offentligt ansattes fagforeninger. De sår nu tvivl om, hvorvidt arbejdsgivernes varsel om lockout overhovedet er gyldige.

»Det fortæller om et forhandlingsklima, der er brudt helt ned. Det er måske dårligere, end det nogensinde har været,« siger Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

To af forhandlerne, Flemming Vinther fra de statslige ansatte og Dennis Kristensen fra fagforbundet FOA, kalder arbejdsgivernes varsler for upræcise.

Fagforeningerne siger, de har svært ved at vide, hvilke af deres medlemmer bliver lockoutet, hvis konflikten bliver til virkelighed, og hvilke medlemmer der skal arbejde videre som normalt.

FOA har givet arbejdsgiverne to dage til at komme med en uddybning.

Grænsekontrollen forlænges frem til 12. maj

I Danske Regioner forstår man ikke kritikken af varslernes præcision.

»Men vi tager selvfølgelig gerne et møde med fagforeningerne - især hvis vi modtager en begæring om et fællesmøde,« skrev Danske Regioner i en mail tirsdag.

Hos kommunerne vil man drøfte sagen onsdag, oplyser KL.

Ifølge Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet ligner det et forsøg fra fagforeningerne på at få modparten til at se uansvarlig ud.

»Der kan være den realitet i det, at varslerne er for generelle.«

»Men man må også sige, at det er et led i kampen om at fremstille modparten som den, der udløser en storkonflikt, hvis den kommer,« siger professoren.

En konflikt, der berører så mange offentlige ansatte på tværs af områder, er aldrig set før. Derfor er parterne bange for at få skylden for de store forstyrrelser i samfundet, en storstrejke eller lockout vil medføre.

»Derfor tager man allehånde midler i brug for at vinde befolkningens gunst, også igennem medierne,« siger Henning Jørgensen.

Den ulmende konflikt bunder især i tre store knaster: lønstigninger, betalt spisepause og lærernes arbejdstid. For tiden mødes parterne i Forligsinstitutionen for at se, om de kan nærme sig hinanden.

Flemming Vinther

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen