Berlingske Business

Forhandlere forsøger at løse pausestrid og afværge togkonflikt

Enkeltsporet jernbane - 201806
En konflikt kan blandt andet få tog til at holde stille på Gribskovbanen i Nordsjælland fra på mandag. Liselotte Sabroe/arkiv/Ritzau Scanpix

Ansatte ved lokalbaner stemte nej til overenskomstforlig. Lokaltog kan holde stille fra midnat søndag.

En strid om, hvornår på dagen ansatte ved en række danske lokale jernbaner skal holde deres spisepause, kan ende med at få en række lokaltog til at holde stille fra på mandag.

Det skal arbejdsgivere og lønmodtagere dog forsøge at afværge torsdag. De må tilbage til forhandlingsbordet, efter at de ansatte ved lokalbanerne har nedstemt et forlig om ny overenskomst.

Formand for Dansk Jernbaneforbund Henrik Horup håber, at parterne kan finde en løsning, så man undgår konflikt. Han er indstillet på, at konflikten eventuelt kan udskydes.

»Vi skal forhandle arbejdstidsregler, helt specifikt måden at tilrettelægge dagen på. Det gælder, hvordan man kan holde pauser i løbet af en dag,« siger Henrik Horup.

Fagforeningen er utilfreds med, at de ansattes hovedpause i dag kan lægges i vagtens ydertidspunkter. Det betyder, at man risikerer at skulle holde sin frokostpause, kort tid efter at man er mødt om morgenen.

Modparten ved forhandlingsbordet er kommunernes organisation, KL. Her kan man bekræfte, at der er forhandlingsmøde torsdag, men har ellers ingen kommentarer.

Hvis parterne ikke bliver enige, bryder en konflikt ud fra døgnets begyndelse 11. juni.

Den vil berøre Nordjyske Jernbaner, der står for tre strækninger i Nordjylland, og Lokaltog, der driver ni strækninger på Sjælland, Lolland og Falster.

Begge togselskaber oplyser, at en konflikt vil indstille togdrift på alle strækninger.

»Alle ture med Nordjyske Jernbaner på strækningerne Skagen-Aalborg, Aalborg-Skørping og Hirtshals-Hjørring indstilles. Der indsættes ikke togbusser, da der ikke må udføres konfliktramt arbejde,« skriver Nordjyske Jernbaner på sin hjemmeside.

Fagforeningen har udtaget lokomotivførere til strejke, mens KL har svaret igen ved at udtage en række billetkontrollører til lockout.

Mandag kunne fagforeninger på stribe ellers sætte et endeligt punktum for overenskomstforhandlingerne med massive ja-flertal på over 90 procent og rekordhøje stemmeprocenter.

Men de ansatte ved lokalbanerne, som er organiseret i Dansk Jernbaneforbund, afviste overenskomstforliget.

Her stemte 230 medlemmer nej mod 33 ja-stemmer og seks blanke stemmer. 342 medlemmer havde mulighed for at stemme.

Det skete, efter at hovedbestyrelsen havde anbefalet medlemmerne på det kommunale område at stemme nej.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen