Berlingske Business

Forbrugerne i sprudlende sommerhumør

Forbruger
Forbrugerne har travlt med indkøb. Foto:

Danskerne tror i stigende grad på, at den danske økonomi vokser. Nye tal tyder på, at der kan komme lidt gang i privat forbruget igen, selv om intet tyder på, at danskerne vil gå amok i en forbrugs-rus.

De danske forbrugere har for alvor fået humøret igen.

Indikatoren for forbrugertilliden er i juli 3,7 mod 3,4 i juni, og niveauet er dermed omtrent uændret. Indikatoren belyser befolkningens syn på den aktuelle og den fremtidige økonomiske situation.

Fremgangen kommer efter en lang periode, hvor forbrugernes tillid til økonomien har været negativ, men fra maj til juni tog den et gevaldig. Dagens tal var derfor imødeset med spænding, fordi spørgsmålet er, om der blot var tale om en enlig svale for en måned siden eller et mere vedvarende humørskift.

Sidstnævnte synes at være tilfældet, og det er godt nyt for dansk økonomi fordi det kan være med til at sætte mere gang i det private forbrug.

Forbrugertilliden er nu kommet på det det højeste niveau siden sommeren 2010. Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian mener, at der er tre årsager til, at forbrugertilliden er blevet styrket voldsomt.

Dels gør den lave inflation, at de disponible indkomster stiger, derudover er boligmarkedet i bedring og sidst, men ikke mindst ser arbejdsmarkedet ud til at være stabilt og frygten for at miste jobbet falder.

»Samlet set er der grund til at forvente fremgang i forbruget i 2013. Det er dog værd at understrege, at de danske forbrugere bestemt ikke synes at være på vej til at gå amok i en forbrugs-rus,« siger Steen Bocian.

»Opsparingskvoten er fortsat høj, men en smule forbrugsfremgang er der plads til særligt drevet af indkomstudviklingen,« siger Steen Bocian.

Chefanalytiker i BRFkredit Mikkel Høegh og makroøkonom i Sydbank Peter Bojsen Jakobsen er meget enig. Mikkel Høegh påpeger, at den meget høje opsparingskvote er et af de problemer den danske økonomi har haft kvaler med, men der kan være en ændring på vej.

»En bedre tror på fremtiden vil formentlig løse op for dette, hvilket vil have en positiv afsmittende effekt på dansk økonomi. Dermed kan det være med til at skabe en positiv spiral,« siger Mikkel Høegh.

»Vi ser det derfor som sandsynligt, at de økonomiske nøgletal for Danmark stille og roligt bedres i andet halvår. Vi skal dog helt hen i 2014, før økonomien for alvor vender,« siger Mikkel Høegh.

Mens Peter Bojsen Jakobsen påpeger, at hvis man kigger på de hårde nøgletal som eksempelvis detailsalget, har det endnu ikke vist at forbrugerne for alvor har sat gang i privatforbruget. Og den positive udvikling på boligmarkedet er i høj grad drevet af den usædvanlige lave rente.

Han kalder derfor danskernes lysere tro på fremtiden for forbrugere på usikre lykkepiller.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen