Berlingske Business

Forbrugere frygter højere arbejdsløshed

Flere ledige på dagpenge kommer i arbejde RB PLUS Stejl Thornin
Foto:

Et flertal af de danske forbrugere forventer, at arbejdsløsheden vil vokse i løbet af det kommende år. Det er et sindelagsskifte, der bekymrer analytikere og økonomer.

Verden er jo desværre ikke indrettet sådan, at vejret og forbrugernes humør går hånd i hånd. For mens forårssolen i disse dage varsler om vårens komme, aner forbrugerne sorte skyer i horisonten.

Hos Danmarks Statistik foretager man hver måned stikprøver i humøret hos forbrugerne, som så bliver samlet til en pakke, der lidt usexet er kendt som forbrugertillidsindikatoren. Forbrugerne svarer eksempelvis på spørgsmål som »hvordan er din families økonomiske situation?«, »hvordan vil den være om et år?«, og »Anser du det for fornuftigt at spare op i den nuværende økonomiske situation?«.

Et af spørgsmålene går mere specifikt på arbejdsløshed. Det lyder, om forbrugeren mon regner med, at arbejdsløsheden vil stige i løbet af det kommende år, og det mener en overvægt af forbrugerne faktisk, fremgår det af data fra Danmarks Statistik.

Det er vel og mærket ikke bare en parentes i hele spørgsmålspakken, for det er faktisk første gang siden 2013 - hvor arbejdsmarkedet først rigtigt kom ud af finanskrisen - at en overvægt af forbrugerne ser så dystert på beskæftigelsen.

Novo

Frygten er, at den pessimistiske forventning i sidste ende vil få forbrugerne til at sænke forbruget og polstre madrassen til dårligere tider.

»Det kan godt pege i retning af mindre forbrug og større opsparing i den kommende tid,« noterer Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, i en skriftlig kommentar, hvor han dog understreger, at en enkelt måneds måling »ikke er noget, man skal sig alt for meget i«.

Den underliggende bekymring deles af Steen Bocian, cheføkonom hos Dansk Erhverv, der også hæfter sig ved det pessimistiske syn på arbejdsløsheden.

pix-grækenland

»Det lover ikke godt for forbrugsudviklingen, da økonomisk usikkerhed typisk får familierne til at holde igen. Denne udvikling bør derfor bekymre, hvis tendensen bider sig fast. Det er første gang siden starten af 2013, at vi danskere for alvor forventer stigende ledighed,« påpeger han i en skriftlig kommentar.

Hos Arbejdernes Landsbank stemmer senioranalytiker Thomas Lynggaard Germann i det bekymrede kor.

»Det er bestemt noget man skal tage alvorligt. Det kan være et forvarsel om, at opsvinget ikke har den kraft, der skal til,« siger han.

Hans Whitta-Jacobsen

Overordnet har danskerne dog fortsat tillid til dansk økonomi robusthed, og det fremgår af Danmarks Statistik data, at forbrugerne stadigvæk har en forventning om, at dansk økonomi vil være i bedre form om et år.

 

 

 

 

 

 

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen