Berlingske Business

Fondsbestyrelses-medlem vil overlade sin post til konen

29BUSHenrik-Espersen-112627.jpg
Et svensk medlem af bestyrelsen i den bornholmske Espersen-fond insisterer sammen med flertallet i fondsbestyrelsen på at få sin kone ind i familiefonden. Hans kone skal erstatte Henrik Espersen (billedet), som er barnebarn af fondens stifter.

Erhvervsstyrelsen har afvist at godkende svensk forretningsmands hustru som suppleant i den bornholmske Espersen-fond. Sagen kører nu i Erhvervsankenævnet.

Det svenske medlem af bestyrelsen i den bornholmske Espersen-fond insisterer sammen med flertallet i fondsbestyrelsen på at få sin kone ind i familiefonden som suppleant i stedet for et barnebarn af familiefondens stifter. Erhvervsstyrelsen afviser at godkende konen, men nu har fondsbestyrelsen indbragt sagen for Erhvervsankenævnet.

Bestyrelsen for den bornholmske familiefond Espersen-fonden har altså ikke én, men to konflikter kørende med Erhvervsstyrelsen, som fører tilsyn med danske erhvervs­drivende fonde.

Som omtalt i Berlingske torsdag drejer den ene sag sig om, at styrelsen har erklæret et incitamentsprogram til 65 mio. kr. ugyldigt. Incitamentsprogrammet skulle bl.a. til­godese to medlemmer af fondsbestyrelsen med i alt 25 mio. kr., herunder topadvokaten Vagn Thorup.

Den nye sag er et særegent personopgør, hvor bestyrelsesmedlem i Espersen-fonden Sven-Gunnar Schough insisterer på at indsætte sin kone, Pia Schough, som suppleant og efterfølger i bestyrelsen. Sven-Gunnar Schough er tilknyttet den britiske kapitalfond Triton.

suppli

Hans kone skal erstatte Henrik Espersen, som er barnebarn af fondens stifter. Henrik Espersen har været suppleant for Sven-­Gunnar Schough i en årrække.

Fondsbestyrelsen kæmper for at sikre Pia Schough en plads omkring bordet, selv om Erhvervsstyrelsen i februar 2015 pålagde fonden ikke at foretage ændringer i bestyrelses­forholdene.

En kamp om personlig indflydelse

Knud Foldschack, som er advokat for Henrik Espersen og hans bror Lars, mener, at begge sager drejer sig om, at medlemmer af bestyrelsen forsøger at sikre sig personlig indflydelse i fondsbestyrelsen trods Erhvervsstyrelsens pålæg.

14BUS20150921-092539-3-1410.jpg

Det er fondens advokat, Eigil Lego Andersen, lodret uenig i. Han mener, at registreringsnægtelsen er uberettiget, og derfor er sagen blevet indbragt for Erhvervsankenævnet, oplyser han i en mail til fondsbestyrelsen ultimo december 2015, som Berlingske har set.

Henrik Espersen ser anderledes på sagen. Han skriver i en mail til Erhvervsstyrelsen i begyndelsen af januar, at han og Sven-­Gunnar Schough i 2001 indgik en gentleman-aftale om, at Henrik Espersen skulle være Schoughs suppleant og til enhver tid kunne genindtræde i bestyrelsen, hvis han ønskede det.

tIRSDAG: Thorup

Henrik Espersen skriver: »I april sad Sven, min hustru Nina ... samt jeg i vores stue i Rønne ... Vi respekterede Svens store professionelle bidrag og betroede Sven at afløse mig til at varetage vore interesser i fonden. Aftalen mellem os tre blev, at jeg udnævnte Sven til min fondsbestyrelsesplads ... som stifterfamiliens repræsentant, og at jeg skulle være Svens suppleant, og at jeg til enhver tid kunne få fondsbestyrelsespladsen tilbage på anfordring.«

30BUSVagn-thorup.jpg

Ifølge Henrik Espersen blev aftalen bekræftet i 2011, og han sad da også som suppleant i alle årene til og med 2014. Men i dag benægter Sven-Gunnar Schough, at en sådan aftale eksisterer. Den 10. januar skrev han følgende mail til Henrik Espersen:

»Henrik, som svar på din skrivelse nedan kan jag bara konstatera att det inte fögeligger något avtal att Du skulle kunne ersätta mig vid vilken tidspunkt du än må välje och därav fölger att jag helt avvisar dit krav.«

24BUSespersen.jpg

I en mail til Berlingske skriver Sven-Gunnar Schough, at bestyrelsen i Espersen-fonden ikke udtaler sig, mens sagen kører.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen