Berlingske Business

Fogh klar til at fremrykke investeringer

Fogh klar til at fremrykke investeringer - 1
»Vi giver et skud til dansk økonomi,« fastslog statsministeren i sin nytårstale. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix

Regeringen vil sænke skatten og indskyde kapital i bankerne imod finanskrisen. Desuden er regeringen klar til at fremrykke investeringer, siger statsministeren.

Finanskrisen skal bekæmpes ved at indskyde kapital i veldrevne banker samt sænke skatten ved en skattereform, så danskerne fra starten får flere penge mellem hænderne. Hvis krisen varer ved, vil regeringen fremrykke offentlige investeringer i nye hospitaler, bedre skoler, daginstitutioner og ældreboliger og mere moderne transport med biler, tog og busser.

Det sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) torsdag aften i sin nytårstale, som især stod i finanskrisens tegn.

»Et skud til dansk økonomi«

»Vi vil slå to fluer med ét smæk: Sætte skub i økonomien her og nu og forbedre velfærd, miljø og konkurrencekraft i fremtiden,« sagde statsministeren.

Han understregede, at regeringen ikke vil tøve med at tage nødvendige initiativer, så Danmark kommer helskindet gennem krisen med høj beskæftigelse samt sund økonomi. Danmark står godt rustet til at klare den økonomiske krise. Ledigheden er lav, staten har overskud overfor udlandet og en lav offentlig gæld, som er afdraget gennem flere år med offentlige overskud, sagde Anders Fogh Rasmussen.

»Vi har lagt til side i de fede år. Så der er noget at tære på i de mere magre. Derfor har vi nu større handlefrihed. Og det benytter vi os af allerede i år. Vi giver et skud til dansk økonomi,« fastslog statsministeren.

Klar til at fremrykke investeringer

I januar kommer en bankpakke, hvor staten tilbyder at indskyde kapital i veldrevne banker, så de kan låne penge til fornuftige projekter, sagde han.

»Selvfølgelig på betingelser. Pengene skal ud at arbejde. Og bankdriften skal være sund, solid og sober,« sagde statsministeren.

Er bankpakken ikke nok til at sparke gang i økonomien, vil regeringen dels fremrykke nogle offentlige investeringer, dels indfase skattereformen med lavere skat på arbejde og højere skat på forurening, så danskerne i begyndelsen får flere penge, forklarede Anders Fogh Rasmussen.

»Hvis økonomien fortsætter med at se dyster ud, kan vi indfase skattereformen, så danskerne får flere penge mellem hænderne til en start,« sagde han.

Ny, grøn økonomi

Krisen skal også bruges til at skabe en ny, grøn økonomi med titusinder af job. Der skal være vindmøller, biobrændsler, solceller, plus-energihuse, højhastighedstog, elbiler, ordentlige veje samt et landbrug, som leverer grøn energi, sikre fødevarer og stadig giver store eksportindtægter. Samtidig mindsker Vesten sin afhængighed af verdens oliestater, sagde statsministeren.

Han takkede de danske styrker i Afghanistan, hvor fem soldater blev dræbt før jul. De bekæmper terrorisme og forsvarer dansk sikkerhed, sagde Anders Fogh Rasmussen.

»Derfor er danske soldater, politifolk og andre udsendte med til at bekæmpe terrorister i Afghanistan, jage pirater ved Somalia og sikre freden i Kosovo og Georgien og i andre af verdens brændpunkter,« sagde statsministeren.

Ritzau

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen