Berlingske Business

FN arbejder hen imod mere miljøvenlig skibsfart

I 2023 skal der ligge en strategi klar for, hvordan skibsfarten skal reducere udledning af CO2.

Snart skal verdens skibsfart til at være mere miljøvenlig. På et møde i London har FN's Søfartsorganisation, IMO, fredag vedtaget en tidsplan for, hvornår skibsfarten skal reducere udledning af drivhusgasser.

Det har rederibranchen ventet længe på, lyder det fra chefkonsulent og fungerende underdirektør i Danmarks Rederiforening, Jesper Stubkjær, i en skriftlig kommentar.

Han kalder aftalen for "et stort gennembrud".

IMO har også i årevis diskuteret CO2-reduktioner. Hidtil har hverken skibe eller fly været omfattet af FN's klimaaftaler.

På mødet har IMO besluttet, at der i 2018 skal lanceres en foreløbig strategi. Her skal der være forslag til, hvordan man konkret skal reducere skibenes udledning af drivhusgasser.

IMO vil indsamle data for de enkelte skibes CO2-udledninger, og i 2023 skal strategien vedtages endeligt.

FINLAND NORDIC FOREIGN MINISTER MEETING

Selv om Jesper Stubkjær kalder aftalen for et gennembrud, havde han helst set, at aftalen også havde forholdt sig til, hvornår og hvordan ambitionsniveauet for CO2-reduktionerne skulle besluttes.

»Vi mangler en plan for fastsættelse af reduktionsmål. Det er en svaghed i aftalen, men den nævner dog, at der allerede på næste miljømøde i IMO til foråret bør være drøftelser om netop ambitionsniveauet.«

»Derfor opfordrer vi til, at landene går aktivt ind i debatten, så vi får klare reduktionsmål og reduktionsmekanismer. Det skal nemlig gå hånd i hånd,« siger han.

Ud over en tidsplan vedtog IMO også et obligatorisk system til dataindsamling af skibenes CO2-udledninger.

»For blot et par år siden var det et meget kontroversielt emne. Sammen med vedtagelsen af en tidsplan for klimastrategien er det et godt billede på, at der nu er vilje til handling, og at der bliver leveret på klimadagsordenen,« siger Jesper Stubkjær.

Wefood

For nylig indgik verdens lande i luftfartsorganisationen ICAO en klimaaftale om fremtidens passagerfly. Den siger, at CO2-udledningen fra fly i 2035 skal være nede på 2020-niveauet.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen