Berlingske Business

Flere virksomheder drejer nøglen om og går konkurs

Bankruptcy - Business Person holding an empty wallet
Foto: Iris.

Knap 5000 virksomheder er det seneste år gået konkurs. Det bekræfter et billede af en træg dansk økonomi.

København: Det seneste år har 4931 virksomheder måtte dreje nøglen om. Det er en stigning på 18 procent siden året før, viser en optælling af konkurser foretaget af analysefirmaet Experian.

Konkurserne bekræfter et billede af en træg dansk økonomi, forklarer økonom hos Dansk Erhverv Jens Hjarsbech.

»Stigningen i konkurserne er endnu et tegn på, at økonomien ikke har det så godt, som vi kunne ønske.«

26BUSPix2-Fona-165243.jpg

At økonomien generelt har det svært for tiden, viser den lave vækst i bruttonationalproduktet, BNP. Væksten for 2015 landede kun på en vækst på 1,2 procent. Privatforbruget trak dog væksten lidt op med en vækst på 2,1 procent.

»Det er denne her generelle nedgang i verdensøkonomien, som også ser ud til at have påvirket de danske virksomheder.«

»Vi har set et fald i vores eksport til udlandet. Det virker som om, at det også påvirker konkurstallene«, siger Jens Hjarsbech.

Optællingen af konkurser er for perioden marts 2015 til februar 2016. Stigningen laver et knæk opad på en kurve, der ellers har vist et fald i antallet af konkurser siden optællingen fra 2010-2011, hvor der var 6006 konkurser.

20BUSFONA-174701.jpg

Generelt gælder, at der er en stigning af konkurser i hele landet. Der er dog store regionale forskelle. Især Sjælland er hårdt ramt med en stigning på 48 procent i forhold til det seneste år.

»Region Sjælland er en region, der har lidt udfordringer rent konjunkturmæssigt. Vi ser også, at de her har det svært ved at komme i gang med beskæftigelsesfremgangen.«

»Det er en region, der har svært ved at komme lige så meget igennem krisen, som resten af landet«, siger han.

RB PLUS Mange danskere støtter højere boligskat

Ser man på hvilke brancher, der er hårdest ramt, er især landbrug og fiskeri og byggeri-branchen ramt af flere konkurser det seneste år.

Ifølge Jens Harsbech er der ingen grund til at tro, at være mere optimistisk for næste års tal.

»Vi forventer ikke, at vi kommer til at se en særlig høj vækst i år. Vi regner med en BNP-vækst på under en procent. Det vil sandsynligvis også smitte af i konkurserne. Vi forventer ikke, at vi vil se et fald i antallet af konkurser«, siger han.

Frugtavlere kræver forbud mod pesticidregn Et såret landbrug

Konkurstallene har de seneste måneder været påvirket af en ophobning af sager hos Erhvervsstyrelsen, men da det gælder sager fra sommeren 2015, bør optællingen stadig give et retvisende billede ifølge Dansk Erhverv.

 

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen