Berlingske Business

Flere lyspunkter for dansk økonomi

Dong-salg: Enhedslisten truer med at vælte Corydon
»Holder vi denne kurs, er der udsigt til meget lyse år for dansk økonomi med langt flere job. Dette sætter den tykkest tænkelige streg under, at vi skal blive på den økonomiske kurs, som vi har lagt,« siger Bjarne Corydon. Foto:

Finansminister Bjarne Corydon (S) glæder sig over nye tal for dansk økonomi, som viser, at flere kommer i arbejde. De kommer på et yderst belejligt tidspunkt for ministeren, som er godt i gang med en valgkamp, der handler ganske meget om penge og økonomi.

Gode nyheder om dansk økonomi tikker for tiden ind i en lind strøm. Nærmest dagligt kan Danmarks Statistik, den store danske talfabrik på Østerbro i København, således for tiden komme med opløftende nyt, som peger i en rigtig retning.

Det er især den historisk lave rente, som er ved at sætte skub i udviklingen herhjemme sammen med de faldende priser på olie og anden energi.

Men den svage euro og krone plus de generelt bedre tider i europæisk økonomi udgør også en vigtig stimulans for forbrug, eksport og investeringer.

Oven i det kommer så, at konkurrenceevnen herhjemme over en længere årrække har været inde i en rigtig god udvikling. Det styrker danske virksomheder i kampen om markedsandele både hjemme og ude. Det er blandt andet industrien, som beskæftiger over 250.000 ansatte, og som står for hovedparten af den danske eksport, der er begyndt at se lidt lysere på fremtiden efter flere års sortsyn.

Forsigtig fremgang

Fortsat er optimismen dog behersket, hvilket også er tilfældet i de store servicefag og byggebranchen. Så selv om tingene flytter sig i en rigtig retning, viser de nye tal fra Danmarks Statistik, at der er tale om en noget forsigtig og langsom fremgang.

Den samlede beskæftigelse stiger også. Der er 4.300 personer, som kom i arbejde i marts. Dermed er 12.000 personer nu kommet i arbejde siden årsskiftet, og 33.300 over det seneste år.

Det er særligt i den private sektor, at der kommer flere job, mens pilen peger lidt nedad for den offentlige beskæftigelse.

De mange nye job glæder selvsagt finansminister Bjarne Corydon (S), ikke mindst fordi valgkampen netop er skudt i gang.

Ingen trylleri

»Holder vi denne kurs, er der udsigt til meget lyse år for dansk økonomi med langt flere job. Dette sætter den tykkest tænkelige streg under, at vi skal blive på den økonomiske kurs, som vi har lagt,« siger Bjarne Corydon.

Han tilføjer, at der efter alt at dømme er flere gode tal i sigte, hvor langt flere danskere kommer i job – især inden for den private sektor.

»Men det kræver, at vi holder kursen – og det er jo en god anledning til at advare mod eksperimenter,« siger Bjarne Corydon.

Mange faktorer spiller ind

Ministeren vil ikke pege på specifikke, enkelte faktorer, som er årsag til, at det nu går den rigtige vej.

job

»Mange enkeltstående faktorer kastes her i valgkampen rundt i den offentlige debat som trylleformularer, der skal hjælpe Danmark et bedre sted hen. Men det er ikke en saglig måde at se tingene på. Den eneste måde at skabe arbejdspladser på er at føre en samlet, ansvarlig, økonomisk politik. Vi har skubbet gang i væksten gennem meget offensive investeringer, blandt andet massive investeringer i omstilling, i grønne arbejdspladser og i at gøre det nemmere at drive virksomhed i Danmark. Alt dette skal lykkes, for at man kan se resultater,« siger finansministeren.

Kvalt i en flaske

Makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank advarer dog om, at der er fare for flaskehalse med mangel på kvalificeret arbejdskraft, som både presser lønnen op og svækker væksten i dansk erhvervsliv.

»Hvis de seneste forudsigelser om en fremgang i beskæftigelsen på 200.000 frem mod 2020 skal gå i opfyldelse, er der et stort behov for yderligere arbejdskraft. Ellers kan opsvinget blive kvalt i flaskehalse,« siger Peter Bojsen Jakobsen.

pix-Corydon

Bjarne Corydon er da også enig i, at der er behov for at være opmærksom på faren for flaskehalse.

»Men med de reformer, der er sat i gang, er der udsigt til, at mange flere danskere kan komme ud af ledighed og passiv forsørgelse – og det kan vi se i en lang periode fremover. Men det kræver stenhårdt fokus på, at de reformer, som er vedtaget, skal virke. Det er helt afgørende, at beskæftigelsessystemet reformeres, at erhvervsuddannelserne begynder at fungere, og at vi gør noget ud af at omstille uddannelsessystemet. Det er rugbrødsarbejde, som skal gøres som en del af at blive på den rette kurs,« siger Bjarne Corydon.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen