Berlingske Business

Flere faggrupper melder om fuld beskæftigelse

sygeplejersker
Det er blandt andet sygeplejersker, der nu tilhører en faggruppe med fuld beskæftigelse. Foto:

For flere faggrupper er ledigheden nu så lav, at der reelt er fuld beskæftigelse. I 17 kommuner har mindst otte a-kasser nu fuld beskæftigelse. For to år siden gjaldt det kun for to kommuner.

Sygeplejersker, elektrikere, ledere, selvstændige og akademikere er eksempler på faggrupper, der har så få ledige, at de reelt har fuld beskæftigelse flere steder i Danmark.

Det vurderer Bo Sandeman Rasmussen, professor på Aarhus Universitet over for ugebrevet Agenda, der udgives af Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Reportage fra byggeplads

Han siger, at en ledighed på a-kasseniveau under to procent reelt svarer til fuld beskæftigelse.

»Selvom man for alle faggrupper på landsplan har en vis ledighed, er der grupper på geografiske og faglige områder i Danmark, hvor der reelt nu er fuld beskæftigelse,« siger professoren.

Fuld beskæftigelse vil sige, at der generelt er tale om ledige, der kun kortvarigt er på dagpenge, inden de kommer i job igen. Det er især udbredt i dele af Jylland og i Nordsjælland.

Samtidig viser nye tal fra Danmarks Statistik, at de senere års fremgang i beskæftigelsen især har været drevet af Københavns området. I København er beskæftigelsen således steget med fire til fem procent, mens der i mange andre dele af landet har været tale om en langt mindre afdæmpet vending på arbejdsmarkedet. Bortset fra Bornholm er lønmodtagerbeskæftigelsen dog steget i hele landet.

19BUSproduktion.jpg

»Beskæftigelsesfremgangen har været så kraftig i København, at beskæftigelsen nu er højere end inden krisen - det gælder på ingen måde i resten af landet. Samlet set er beskæftigelsen blandt lønmodtagere stadig 115.500 personer under niveauet i 2008,« siger Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.

Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit siger i en kommentar til de nye tal, at »hovedstaden i den grad har taget hul på et reelt selvbærende økonomisk opsving.«

Men samlet skulle 17 kommuner nu have fuld beskæftigelse for mindst otte faggrupper. For to år siden gjaldt det kun for to kommuner, viser tallene fra DA. Den situation giver anledning til bekymring, vurderer Bo Sandeman Rasmussen.

»Lokale flaskehalse og mangel på arbejdskraft kan hurtigt blive udbredt til større områder af landet, når væksten kommer rigtigt i gang,« siger han til Agenda. I Vestjylland er ledigheden nede på 3,3 procent, og i Lemvig har 13 ud af 26 A-kasser en ledighed på under 2 procent.

beskræftigelse

Det glæder Lemvigs job- og borgerservicechef Frank Rud Jensen sig over. Men han erkender også, at situationen også kan give udfordringer.

»Vi har en udfordring, når det gælder om at skaffe arbejdskraft til nogle bestemte kategorier af virksomheder. Der er fagområder, hvor der næsten ikke er nogen ledige. Vi prøver at løse problemet ved at samarbejde med andre jobcentre, især i det vestjyske, men også generelt over hele landet. Hvis en arbejdsgiver efterspørger en arbejdskraft, vi ikke kan honorere lokalt, kontakter vi de øvrige jobcentre for at kunne levere det efterspurgte. Desuden er vi i tæt dialog med virksomhederne for at kunne opkvalificere enten de ansatte eller ledige til at få de kompetencer, der efterspørges,« siger han.

Økonomi

Paradoksalt nok kan ledigheden være op til tre gange så stor i én del af landet som i en anden. Eksempelvis er ledigheden for elektrikere i København på 3,5 procent, mens den er 0,9 på Bornholm og 1,5 i Østsjælland. 5,8 procent af metalarbejderne går ledige i København, mens det kun gælder 2,3 procent af metalarbejderne i Vestjylland.

De store forskelle i ledighed mellem landsdelene tyder på, at den geografiske mobilitet i Danmark er relativ lav.

TV: Beskæftigelsen stiger - hjulene er kommet igang i det private

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen