Berlingske Business

Flere danskere arbejder i det offentlige

Bornholms borgmester Winni Grosbøll holder sit indlæg ved den
Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S). Foto:

Mere end fire ud af ti bornholmere i beskæftigelse er ansat i den offentlige sektor. Det gør os sårbare, siger borgmester i Bornholms Kommune, Winni Grosbøll.

En stadig mindre del af den danske arbejdsstyrke er ansat i private virksomheder. Ifølge en analyse i Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) kommende arbejdsmarkedsrapport er andelen af beskæftigede i den private sektor faldet fra 68,6 procent i 2008 til 66,1 i første kvartal af 2013.

Analysen viser også, at der er store regionale forskelle, når det gælder andelen af beskæftigede i den private kontra den offentlige sektor. Den største andel af offentligt ansatte finder man på Bornholm, hvor hele 43 procent af arbejdsstyrken får løn fra stat, region, kommune eller andre offentlige enheder.

Borgmester Winni Grosbøll (S) i Bornholms Kommune er bekymret over den relativt store andel af offentligt ansatte i kommunen.

»Det er ret problematisk for et samfund, at vi er så relativt afhængige af offentlige stillinger. Det gør os meget sårbare over for politiske vinde, og vi bliver ramt hårdt, hvis der nedlægges offentlige stillinger. Det betyder derfor mere for Bornholm, hvis man for eksempel lukker en kasserne, end andre steder,« siger borgmesteren til DA-magasinet Agenda.

Bornholm fører klart i opgørelsen over andelen af offentligt ansatte. På andenpladsen ligger Vest- og Sydsjælland med godt 37 procent efterfulgt af København og Fyn, mens Københavns omegn, Sydjylland og Vestjylland har færrest offentligt ansatte. Både Vestjylland og Sydjylland har dog oplevet store stigninger i forhold til 2008.

Økonomiprofessor Nina Smith fra Aarhus Universitet betegner det som et problem, at visse dele af landet af særlig afhængige af offentlige arbejdspladser. Hun ser to forklaringer på udviklingen.

»Dels er der i nogle områder forsvundet mange private arbejdspladser, i høj grad industrijob, men også inden for servicesektoren. Det får så de offentlige arbejdspladser til at fylde relativt mere i billedet de steder. Dels sker der en afvandring af unge og erhvervsaktive fra en række udkantskommuner, og gennemsnitsalderen i kommunen stiger. Den udvikling kræver relativt set flere offentlige job, især inden for pleje- og omsorgssektoren,« forklarer professoren til Agenda.

»Det kan blive en meget alvorlig og selvforstærkende udvikling på længere sig for udkantskommunerne. Desuden er disse plejejob typisk relativt set lavtlønsjob, og det betyder, at indkomsterne og beskatningsgrundlaget i udkantskommunerne kommer under pres,« siger Nina Smith.

Ifølge forskningschef Henrik Christoffersen fra den liberale tænketank CEPOS er udviklingen et resultat af øgede bloktilskud og servicetilskud.

»De seneste ti år har der været skattestop og en øget omfordeling fra rige til fattige kommuner. De rige kommuner har skullet aflevere en større del af deres midler, og da de ikke kunne sætte skatten op tilsvarende, så har de måttet trimme deres kommunale sektor. Omvendt har de fattige kommuner modtaget flere penge, og de har valgt at bruge de penge på en større og større offentlig sektor,« siger han til DA-magasinet.

I analysen medregner DA alle selvstændige erhvervsdrivende som fuldtidsbeskæftigede i den private sektor.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen