Berlingske Business

Fitch bekræfter dansk rating og roser fastkursforsvar

PIX-danske pengesedler
Kreditvurderingsbureauet Fitch fastholder den danske duksekarakter og sender roser til Nationalbankens håndtering af angrebet på kronen. Foto:

Kreditvurderingsbureauet Fitch fastholder den danske duksekarakter og sender roser til Nationalbankens håndtering af angrebet på kronen.

Den danske økonomi er sund og stabil og får endnu engang bekræftet sin AAA-rating hos kreditvurderingsbureauet Fitch.

Det skrev kreditvurderingsbureauet sent fredag

Fitch vurderer, at den danske økonomi voksede 0,8 pct. i 2014, at at væksten vil blive på 1,4 pct. i 2015. Her ligger ratingbureauet på linje med regeringen, der i sin seneste økonomiske redegørelse skønnede en vækst på 0,7 pct. i 2014 og 1,4 pct. i 2015.

Generelt ser Fitch positivt på den danske økonomi, hvor betalingsbalancen vurderes at være i overskud med 6,1 pct. af bruttonationalproduktet (BNP) i 2014. En forventet stigning i privatforbruget vil formentlig reducere overskuddet den kommende tid, så det lander på 4 pct. i 2016, vurderer Fitch.

Nationalbankdirektøren har flere våben at skyde med

Og så er der ros til det danske forsvar for fastkurspolitikken, der indtil videre omfatter en rentenedsættelse til historsik lave minus 0,75 pct. og et stop for udstedelse af statsobligationer.

- Fitch mener, at det vidner om en sammenhængende politik og om beslutsomhed fra myndighedernes side til at forsvare den faste kurs over for euro, skriver Fitch.

At Danmark ikke længere udsteder statsobligationer vil få en effekt på den danske statsgæld, og Fitch har regnet sig frem til, at den danske statsgæld formentlig vil falde til 40,6 pct. af BNP i år fra estimeret 46 pct. i 2014 som konsekvens af beslutningen, der er taget for at hindre en uhensigtsmæssig styrkelse af kronen.

I 2016 ventes gælden at stige til 42,8 pct. af BNP.

Nationalbankdirektøren har flere våben at skyde med

Fitch noterer sig også, at der er bred politisk opbakning til stram finanspolitisk disciplin og hensigten om at sikre balance i de offentlige finanser i 2020. Overskuddet på statsfinanserne i 2014 skyldes dog engangsindtægter fra ændret pensionsbeskatning, påpeger kreditvurderingsbureauet.

En væsentlig risikofaktor for den danske økonomi er, som kreditvurderingsbureauerne tidligere har påpeget, husholdningernes høje gælddsætning. Selvom gælden balanceres af aktiver som boliger og pensionsopsparinger, lyder advarslen, at disse aktiver er illikvide og kan være vanskelige at realisere i tilfælde af et alvorligt økonomisk chok som for eksempel en brat rentestigning.

DENMARK-CENBANK/

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen