Berlingske Business

Firmaer snyder sig til gratis arbejdskraft

Flere kreative firmaer misbruger løntilskudsordningen til at skaffe gratis arbejdskraft. Fagbevægelsen råber vagt i gevær.

Efter mindre end en uge som arbejdsløs murersvend fik Theis Hasselby Nielsen tilbud om arbejde i et murerfirma. Der var bare en lille omvej til det faste job: Han skulle svinge murerskeen i tre ugers virksomhedspraktik på dagpenge. Først derefter ville han blive ansat på ordinære vilkår.

2810løn

Det skriver Ugebrevet A4.

»Da jeg spurgte murermesteren i telefonen, hvorfor jeg ikke bare kunne få en almindelig ansættelse med det samme, lød svaret, at det ikke ville være fair over for de andre i firmaet, der også har været tre uger i virksomhedspraktik, før de begyndte at få løn,« fortæller Theis Hasselby Nielsen.

Og historien om Theis Hasselby Nielsen er ikke enkeltstående, understreger næstformand i Murernes Brancheforening i København Thomas Bentsen.

»Vi hører ofte om arbejdsgivere, der prøver at skaffe folk på den her måde, selv om det er i strid med intentionen i lovgivningen, som jo er, at de ledige skal prøve noget nyt af og opkvalificeres på andre felter, end der hvor de er udlærte,« påpeger Thomas Bentsen.

19BUSforsideweb.jpg

Ugebrevet A4 har været i kontakt med en murermester på Sjælland, der erkender, at han inden for et par år har haft omkring 30 ledige håndværkere i virksomhedspraktik. Murermesteren, der ønsker at være anonym, fortæller, at han bruger blandt andet jobnet.dk til at finde ledige, der kunne være egnede til at give et jobtilbud.

Faglig chef i HK Handel Kim Jensen fremhæver, at også inden for dagligvarebranchen bruger både små købmænd og store butikskæder ledige i virksomhedspraktik som gratis arbejdskraft.

»Det er ikke, fordi købmanden har et stort og godt hjerte og gerne vil hjælpe nogle mennesker i gang, at han ansætter ledige i virksomhedspraktik. Det er der selvfølgelig nogle, der har, men mange gør det for at tjene penge,« siger han.

Jobsamtale

Kim Jensen vurderer, at det er svært at sætte nøjagtig tal på, hvor mange ansatte i danske butikker, der er på løntilskud.

»Men det er rigtig mange, og dagligvareområdet er et nemt område at sende de ledige ud i. Der er jo altid brug for nogle til at sætte på hylderne,« konstaterer Kim Jensen.

11.675 medlemmer af 3Fs a-kasse har været i virksomhedspraktik i løbet af det seneste år, viser A4-tallene.

Hos LO og flere medlemsforbund har man oplevelsen af, at der foregår et stigende misbrug af ordningen.

»Det er simpelt hen forargeligt, at nogle virksomheder bruger beskæftigelsessystemet til at indføre prøvetid og lader staten og skatteyderne betale for det,« siger sekretær i LO Ejner K. Holst til Ugebrevet A4.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen