Berlingske Business

Faldende fragtrater til søs presser handlen med udlandet

CHINA-ECONOMY-TRADE
Arkivfoto: Containerhavn. Foto:

Overskuddet på betalingsbalancen dykkede 18,6 milliarder kroner i første halvår. Især søtransport trækker ned.

Danmarks regnskab med udlandet viser mindre overskud i første halvår 2016. Det viser opgørelsen over betalingsbalancen fra Danmarks Statistik.

»Overskuddet for det første halvår af 2016 var på 54,4 milliarder kroner, hvilket er 18,6 milliarder kroner lavere end i samme periode i 2015.«

»Det er især en nedgang i overskuddet på tjenestehandlen, der ligger bag denne udvikling«, lyder det fra Danmarks Statistik.

Over halvdelen af faldet i de samlede indtægter skyldes tjenesteeksporten, hvor det især er søtransport, der trækker regnskabet ned.

Ifølge Nils Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank, er det især lavere rater på at fragte gods rundt på verdenshavene, der går ud over den danske eksport af tjenester.

»Det såkaldte Baltic Dry index for fragtraterne er lige nu omtrent 40 procent lavere end på samme tidspunkt sidste år. Nettoindtægterne fra søtransport var på 15,8 milliarder kroner i 1. halvdel af 2016 mod 32,6 milliarder kroner i 1. halvdel af 2015.«

»Der er tale om det laveste overskud i de første seks måneder af et år fra søtransport siden 2009. Det opvejer dog billedet lidt, at olieprisen er faldet, hvilket har trukket ned i udgifterne til skibenes brændstof«, skriver Nils Rønholt i en kommentar.

30BUS1SEKTION-101526.jpg

Han tilføjer, at det lavere overskud på betalingsbalancen ikke i sig selv er en katastrofe for dansk økonomi.

»Der er ikke meget beskæftigelse knyttet til søtransport. Men rederivirksomhederne er selvfølgelig ramt af det, og statskassen bliver det også i det omfang, at det bliver færre skattebetalinger«, siger han.

Både Nils Rønholt og Bjørn Tangaa Sillemann, økonom i Danske Bank, fremhæver, at det havde været en bedre nyhed, hvis overskuddet faldt som følge af øget forbrugslyst hos danskerne.

BRITAIN-EU/SHIPPING

»Der er fortsat tale om et stort overskud på betalingsbalancen. Det skyldes i høj grad, at dansk økonomi ikke kører på fuld damp, og derfor ligger efterspørgslen efter udenlandske varer og tjenester underdrejet«, skriver han i en kommentar.

»Det gælder dels den private efterspørgsel, og dels de danske virksomheders meget begrænsede investeringer, som holder den danske import nede«, lyder det.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen