Berlingske Business

Faglærtes ledighed rasler ned

18BUSRune-2.jpg
Elektrikerne Rune Jørgensen og Rene Viftrup Andersen ude på opgave. Foto: Martin Dam

Elektrikere samt industri- og byggearbejdere melder om markant faldende ledighed. Enkelte steder i landet forventer virksomhederne flaskehalse inden for det kommende år.

Det lysner for håndværkerstanden.

Arbejdsløsheden er de seneste måneder faldet markant for en lang række faglærte i byggeriet og industrien, viser en rundringning til en række fagforbund og beskæftigelsesregioner.

Ledigheden i Dansk Elforbund er på landsplan nede på godt tre procent og i Nordjylland og Esbjerg helt nede på mellem 1,3 og 1,6 procent. I Dansk Metal røg andelen af ledige i sidste måned ned under fem procent, og 3Fs byggegruppe har halveret antallet af ledige siden slutningen af marts.

»På få måneder har vi oplevet en enorm efterspørgsel. Problemet er, at vi har forsømt at uddanne elektrikere under krisen, og mange faglærte er gået over i andre fag. Derfor bliver vi nødt til at gøre en ekstra indsats for at øge udbuddet, blandt andet ved at fastholde seniorer og få de ufaglærte opkvalificeret, så vi undgår at importere udlændinge,« siger næstformand i Dansk Elforbund Jens-Olav Pedersen, der på grund af den lave ledighed har nedsat kontingentet til fagforeningen. Årsagen til efterspørgslen i byggefagene er især de mange energirenoveringer og offentlige byggerier, mens det for industriens vedkommende skyldes en forbedret konkurrenceevne. Især industriteknikere, svejsere og kølemontører er i stigende grad en mangelvare.

Behov for opkvalificering

»Det er en stor udfordring at sikre vores ledige de kompetencer, industrivirksomhederne efterspørger,» siger Torben Poulsen, leder af Dansk Metals a-kasse, som det seneste halve år har formidlet omkring 1.100 ledige til virksomheder.

Flere af landets beskæftigelsesregioner har sat projekter i gang på tværs af jobcentre for at sikre opkvalificering til byggesektoren i lyset af de kommende års offentlige bygge-boom. Samtidig afventer alle regionerne den rapport, som et udvalg under Beskæftigelsesministeret afleverer efter ferien.

Den skal komme med anbefalinger, der skal sikre dansk arbejdskraft til de store milliardbyggerier som Femern Bælt og supersygehusene. De anbefalinger ser de blandt andet frem til i Middelfart, hvor jobcenteret om et halvt år vil melde tæt på udsolgt af kvalificerede håndværkere, hvis udviklingen fortsætter.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen