Berlingske Business

Europæerne skal have billigere og bedre strøm

BELGIUM EU COMMISSION STATE AID ELECTRICITY
Vestager har studeret såkaldte kapacitetsmekanismer, som stadig flere EU-lande har indført for at fremme investeringer i kraftværker med det mål at holde så stor en produktion i gang, at der altid er elektricitet nok på markedet. Foto:

Vestager siger, at EU-lande kan gøre meget mere for at sikre forbrugere og virksomheder mod strømafbrydelser.

Bruxelles: EU-landene kan gøre meget mere end i dag for at sikre elforsyningen mod strømafbrydelser uden at ty til statsstøtte, der forvrider konkurrencen, og uden store prisforhøjelser for virksomheder og forbrugere.

Det er konklusionen i en foreløbig rapport fra EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, som nu bliver sendt i høring.

BELGIUM EU COMMISSION BELGIAN CORPORATE TAX SCHEME

Vestager har studeret såkaldte kapacitetsmekanismer, som stadig flere EU-lande har indført for at fremme investeringer i kraftværker med det mål at holde så stor en produktion i gang, at der altid er elektricitet nok på markedet.

»Europæiske forbrugere og virksomheder skal ikke udsættes for strømafbrydelser, og kapacitetsmekanismer kan hjælpe med at reducere den risiko«, siger Margrethe Vestager onsdag ved præsentationen af sin rapport.

Men hun siger samtidig, at forbrugerne ikke skal betale for meget for deres strøm, og at konkurrencen ikke må forvrides.

»Rapporten, der bliver offentliggjort i dag, viser, at der er masser af plads til, at medlemslandene forbedrer den måde, de vurderer behovet for kapacitetsmekanismer på, og hvordan de udformer dem«, siger Vestager.

pix-Apple Cork

Hun siger samtidig, at nogle EU-lande slet ikke har foretaget en vurdering af, hvor stor risikoen for omfattende strømafbrydelser er hos dem.

Til brug for rapporten har hun undersøgt elmarkedet i Danmark og 10 andre EU-lande, men hun vil ikke fremhæve nogle af landene som dem, der gør det godt eller dårligt.

Men konkurrencekommissæren understreger, at en god kapacitetsmekanisme er en, der er åben og fremmer forsyningssikkerhed over grænserne og dermed understøtter målet med EU's energiunion.

Bornholm har sammen med Sydsverige været ramt af strømafbrydelser i 2015 på grund af en fejl på en transformatorstation i Sverige og i 2013, da et søkabel blev revet over af et skibsanker.

pix-Margrethe Vestager

23. september 2003 blev millioner mennesker på Sjælland, Lolland-Falster, Bornholm og i Sydsverige ramt af en omfattende strømafbrydelse på grund af en fejl på en koblingsstation i Sverige, hvilket udløste en dominoeffekt af strømudfald.

28. december 2002 mistede en million mennesker i det nordlige og vestlige Jylland strømmen på grund af fejl på det vestdanske transmissionsnet.

En af nyere tids største strømafbrydelser ramte Europa 4. november 2006 på grund af overbelastning af elektricitetsnettet i Nordvesttyskland.

Det betød, at 15 millioner mennesker i Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig, Italien, Spanien og Portugal mistede strømmen i en times tid.

energi

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen