Berlingske Business

EU står foran langvarig krise

EU står foran langvarig krise - 1
Foto:

EU-Kommissionen vurderer i en ny rapport, at de langvarige skader af den aktuelle krise kan blive store og alvorlige.

Europa vil tage varigt skade af den økonomiske krise, som ruller hen over hele verdensøkonomien, og kan se frem til at få en markant lavere vækst i velstanden fremover.

De offentlige finanser vil også være under massivt pres og køre med store underskud mange år ud i fremtiden.

Det konkluderer en ny analyse fra EU-Kommissionen.

”Sammenbruddet på de finansielle markeder og det mere regulerede system, som sandsynligvis er på vej, vil have permanente negative effekter på den mulige økonomiske vækst, eksempelvis fordi det bliver sværere at skatte kapital forskning og udvikling og andre innovative aktiviteter,” hedder det i rapporten.

Ikke plads til finanspolitisk fifleri
Det er første gang, at EU-Kommissionen analyserer de langsigtede virkninger af den aktuelle krise og dens betydning for den økonomiske vækst og de offentlige finanser.

De skønner, at den mulige økonomiske vækst vil falde fra 2,2 procent i perioden 2007 til 2020 til 1,5 procent i 2021 til 2030 og yderligere ned til meget beskedne 1,3 procent fra 2041 til 2060.

Rapporten støtter også de politikere fra eksempelvis Tyskland og Sverige, som har sagt, at der ikke er plads til yderligere finanspolitiske stimulanser for at bekæmpe krisen, fordi gælden i mange lande allerede nu er meget høj.

Skal blive på arbejdsmarkedet
EU-Kommissionens egne prognoser viser, at den offentlige gæld i de 16 euro-lande vil stige til hele 83,8 procent af bruttonationalproduktet (BNP) i 2010. Det er en hastig optur fra 66 procent i 2007.

Belgien, Italien og Grækenland vil til næste år have en gæld, der er større end 100 procent af deres BNP, og hele 11 af de 16 euro-lande vil stå med en gæld, der er større end de 60 procent af BNP, som er tilladt ifølge den særlige Statsbilitets- og Vækstpagt.

EU-Kommissionen frygter endda, at situationen med de store underskud bliver endnu værre i årene efter 2010, fordi antallet af ældre vokser meget hastigt mens væksten kun bliver svag.

Halvdelen af EU’s befolkning er i dag over 50 år, men den andel er på vej op i rask tempo. Derfor er det efter EU-Kommissionens opfattelse vigtigt, at der ikke gennemføres tiltag, som gør det muligt at gå tidligt på pension og forlade arbejdsmarkedet i en tidlig alder.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen