Berlingske Business

Er vejen til iværksættertoppen brolagt med snyd og bedrag?

27BUSHolmes-154001.jpg
Elizabeth Holmes stiftede start up’en Theranos, som skulle revolutionere markedet for blodtest. Angiveligt brugte virksomheden dog blot standardudstyr fra andre medicoselskaber, Her taler Holmes på Clinton Global Initiative’s årsmøde i New York september 2015. Foto: Brendan McDermid/Reuters

Hvis man kommer hurtigt til tops, risikerer man at falde hurtigt ned igen. Det er læren fra skandalen i Silicon Valley om succesiværksætteren Parker Conrads ulovlige salg af forsikringer. Men det er nok ikke noget, vi skal forvente i Danmark, mener fagfolk.

Højt at flyve, dybt at falde. At succeshistorier kan smuldre og blive til historier om fiasko, ser vi friske eksempler på i Silicon Valleys start up-miljø.Som den amerikanske human ressource virksomhed Zenefits, hvis stifter Parker Conrad er ude i et regulært stormvejr.

Det amerikanske medie Buzzfeed kunne i november 2015 fortælle, at virksomheden havde ladet sælgere i mindst syv forskellige stater sælge sundshedsforsikringer uden at have den nødvendige statslige licens. Det resulterede ifølge New York Times i, at Zenefits blev centrum for en undersøgelse foretaget af kontrolmyndigheder i Californien og Washington.

Elizabeth Holmes

Sagen er netop kulmineret med, at Silicon Valleys stjerne i starten af februar 2016 gik af som administrerende direktør for den virksomhed, han selv havde skabt. Han blev hurtigt erstattet på posten af David Sacks. Så Zenefits flyver videre uden stifteren.

Det var ellers et iværksættereventyr, der overgik enhver fantasi. Zenefits blev stiftet i 2013 og voksede 20 gange omsætningen på det første år. I øjeblikket er det den hurtigst voksende virksomhed i USA. Human ressource virksomheden er nu vurderet til 26 mia. kr.

USAs ti rigeste dynastier er gode for næsten tre billioner kroner

Lars Dalgaard, medejer af ventureinvesteringsselskabet Andreessen Horowitz, var en af dem, der troede på Parker Conrads iværksættertalent.

»Da Zenefits stifter, Parker Conrad, kom til mig i 2013, vidste jeg, at ham skulle jeg vinde,« udtalte Lars Dalgaard til Berlingske Business i november 2015.

Parker Conrad er ikke den eneste Silicon Valley-darling, der er steget hurtigt og faldet igen. Elizabeth Holmes startede virksomheden Theranos som 19-årig i 2003. Hun blev den yngste kvinde nogensinde til selv at skabe en milliardformue. Hun var milliardær, inden hun fyldte 31. Theranos blev vurderet til 60 mia. kr.

US-GOPRO-CAMERA-MAKER-GOES-PUBLIC-ON-THE-NASDAQ-EXCHANGE

Men nu er virksomheden kommet i vælten. Wall Street Journal offentliggjorde i oktober 2015 en række kritiske artikler, der undergravede Holmes’ egen fortælling om Theranos’ revolutionære teknik til at teste blod. Avisen hævdede, at virksomheden ikke brugte sit eget udstyr til blodtests, men standardudstyr fra firmaer som Siemens, skriver Fortune.

Elizabeth Holmes’ perfekte ydre har fået ridser. Men hun bestrider stadig posten på toppen og kæmper for at ride stormen af.

I Danmark har vi haft vores egne skandaler. Stein Baggers IT Factory var på alles læber i 2008 og blev kåret som Danmarks bedste IT-virksomhed af Computerworld. Men virksomheden viste sig at være ren luft. Stein Bagger havde bedraget IT-Factory for mindst 500 millioner kroner. Bagger forsvandt og IT-Factory erklærede sig konkurs.

Arbejdsmoral

Sagerne om Conrad og Holmes rejser spørgsmålet, om iværksættere formår at håndtere pludselig og voldsom succes. Om presset for at levere stof til succeshistorien bliver større end at holde den moralske sti ren.

Just-Eat stifter Jesper Buch arbejder med unge iværksættere på daglig basis. I DR TV-programmet »Løvens Hule« tager han sammen med et hold af succesfulde iværksættere nye start ups under vingerne. For ham er det helt centralt at indpode et moralsk kodeks hos de unge iværksættere.

»De (stifterne red.) kommer ned til mig i Spanien i tre-fire dage. Vi har en agenda, vi skal igennem med strategi, økonomi og salg. Men vi har også nogle hyggelige aftener og morgener. Der prøver jeg at præge dem med det værdisæt, jeg mener, er vigtigt,« siger han.

Jesper Buch mener, det er meget sjældent, man ser iværksættere sætte det hele på spil med ulovlige metoder.

»Business angels og ventureselskaber er fornuftige mennesker. De er gode til at gennemskue folk. Man investerer jo ikke i den type mennesker, hvor det går op i hat og briller. Det sker måske en ud af 10.000 gange, at et selskab får sådan en kultur,« siger han.

Men når det sker, handler det om folk uden en ordentlig arbejdsmoral, mener han.

»Derimod tror jeg godt, det kan ske, hvis man har med en founder at gøre, som har fundet et guldæg. Hvor det er fast money, short term, hvor det lige pludselig bare eksploderer, fordi han har fundet en åre, som tit og ofte ligger i en gråzone, langt under bæltestedet, eller måske endda er ulovlig. Det er den type founders, som ikke kan finde ud af at have en ordentlig arbejdsmoral,« siger Jesper Buch og tilføjer:

»Det er drenge, der er blevet mobbet i skolen som børn. Som skal bevise, at »jeg kan kraftedeme godt. Nu skal jeg vise alle«. De er ligeglade med, om de skal gå omveje eller snyde folk eller være superegoistiske. De skyr ingen midler.«

Pres er godt

Heller ikke Christoffer Malling, chef for tech start up-organisationen Copenhagen For The Win, tror på en skandalesag som Parker Conrads eller Elizabeth Holmes.

»Jeg kender overhovedet ikke til danske start ups og danske virksomheder, der gør noget lignende. Vi lever i det regulerede Danmark. Danske start ups er jo noget af det mest lovlydige, som findes,« siger han.

Men det ville ikke være dårligt, hvis de danske start ups var underlagt et større pres for at levere. For vi er ikke gode nok til at tage start ups alvorligt, mener Christoffer Malling.

»Jeg ville nærmest byde det velkommen, hvis Danmark var bedre til at bygge tech start ups op og sætte barren så højt, at der kom et pres,« siger han.

Han understreger, at det selvfølgelig ikke handler om, at danske start ups skal under så stort pres, at de begår ulovligheder. Det er samfundet, der skal indse, at start ups har en værdi og tage dem seriøst.

»Jeg gad godt vide, om der er nogle danske politikere, der ved, hvad en tech start up er. Jeg har ikke hørt dem sige det. Så lad mig sige det sådan, presset eksisterer nok i Silicon Valley, men vi når ikke Silicon Valley til sokkeholderne,« siger han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen