Berlingske Business

Enhedslistens svingdørsstop møder politisk modstand

christiansborg
Er det i orden, at politikerne smutter ud af svingdøren på Christiansborg og hopper over i et job i det private erhvervsliv, som de måske har haft kontakt til gennem deres politiske virke? Eller skal der indføres et register og en barriere for et uigennemskueligt skifte? Foto:

I kølvandet på Bjarne Corydons opsigtsvækkende jobskifte til konsulentbureauet McKinsey vil Enhedslisten indføre karantæne­perioder for ministre, som tager den såkaldt gyldne svingdør. Flere partier kritiserer forslaget.

Enhedslisten vil sætte en stopklods i den såkaldt gyldne svingdør.

Med et nyt forslag lægger partiet op til, at forhenværende ministre ikke uden videre kan skifte jobbet på Christiansborg ud til fordel for et i den private sektor inden for det samme område, som de var ministre for.

17MAGCoverh-kkerup-111727.jpg

Forslaget går ud på at indføre en form for afkølingsperiode, hvor tidligere toppolitikere bliver sat i karantæne i en periode, inden de kan indtage en stilling i den private sektor. Danmark er et af kun fire EU-lande, hvor der ikke er nogen form for regler eller regulering for den type jobskifter.

»Vi foreslår ikke en specifik model, men et hurtigtarbejdende udvalg, som skal kigge på andre landes erfaringer. Det har vi svært ved at forestille os, at de andre partier kan være uenige i,« siger Pernille Skipper, gruppeformand for Enhedslisten.

Modstand på Christiansborg

Flere partier lader dog imidlertid til netop at være uenige i, at forslaget om afkølingsperioder er en god idé.

Mens Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, kalder forslaget for »skørt«, er kritikken mere udtalt hos Venstre.

»Jeg har intet positivt at sige om det her forslag. Der ligger en underliggende formodning om, at politik er indspist og fordækt. Det er med til at mistænkeliggøre politikere, og det øger ikke muligheden for at rekruttere folk fra erhvervslivet til politik,« lyder det fra Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører for Venstre.

ulrik

Nogenlunde samme melding kommer fra Brian Mikkelsen fra Det Konservative Folkeparti, der understreger, at mere gennemtræk mellem Christiansborg og den private sektor er en positiv ting.

»Det gør bare systemet stærkere og mere robust, hvis der er en gensidig udskiftning mellem politik og erhvervsliv. Som politiker er man valgt af vælgerne i en periode, og så må man selvfølgelig gerne få et andet job efterfølgende,« siger han.

Mere åbenhed

Debatten om interessekonflikter for personer, som springer fra toppolitik til erhvervsliv, blussede for alvor op i slutningen af sidste år.

Her annoncerede tidligere finansminister Bjarne Corydon, at han var blevet ansat som global direktør i konsulentbureauet McKinsey. Et konsulentbureau, der løste en række opgaver for den danske stat under Corydons ledelse.

Mens både tidligere partifæller og politiske modstandere har forsvaret det opsigtsvækkende jobskifte, mener Pernille Skipper, at der er brug for mere åbenhed og klarere regler på området for at mindske risikoen for korruption. På trods af at Danmark er et af de mindst korrupte lande i verden.

»Når tidligere ministre pludselig skifter fra den ene side af bordet til den anden, så kan man blive i tvivl om, hvorvidt de har handlet i samfundets bedste interesse eller plejet deres egne fremtidige jobmuligheder,« siger hun.

Corydon Hjort før fremlæggelse af Dong-papirer: Højeste bud v

Dansk Folkeparti, SF og Alternativet er villige til at se på forslaget, men ingen af partierne vil tage endeligt stilling til det, før der kommer et konkret udspil.

Et offentligt lobbyregister

Samtidig med at de vil indføre regler for afkølingsperioder, vil Enhedslisten også oprette et obligatorisk lobbyregister i Danmark.

26BBMpolitisk-Emilie-Turune.jpg

Det betyder, at ministre skal offentliggøre alle deres møder med lobbyorganisationer. Mens DF, SF og Alternativet ser positivt på det potentielle register, kalder Brian Mikkelsen det for »unødvendigt kontrollerende«. Torsten Schack Pedersen er enig.

»Jeg er ikke tilhænger af, at man skal registrere helt ned til mindste detalje om, hvem politikerne står og snakker med nede ved køledisken. Det er igen en mistænkeliggørelse af politikerne, og det har overhovedet ingen gang på jord,« siger han.

Nyyy

Hos organisationen Transparency Denmark, den danske gren af Transparency International, som arbejder med at bekæmpe korruption, hilser bestyrelsesformand Knut Gotfredsen forslaget velkommen.

Han mener ikke, at politikerne er gode nok til at se indad for at undgå korruption i forbindelse med lobbyisme eller den gyldne svingdør.

»De danske politikere er ikke særligt gode til at lave regler for sig selv. De er fantastisk gode til at rykke ud med lovgivning, så snart en person tager en kniv op af lommen, mens deres egne forhold er dårligt regulerede,« siger bestyrelsesformanden.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen