Berlingske Business

Enhedslisten foreslår national plan for sikring af kyster

Stormen Urd rammer landet
»I dag er det udelukkende økonomiske kriterier, der afgør, hvor der kystsikres. Det vil sige steder, hvor der er kapitalstærke lodsejere eller kommuner.« siger medlem af Folketinget for Enhedslisten Peder Hvelplund. Foto:

Landets kyster skal sikres bedre mod storme, lyder det fra Enhedslisten, som efterlyser national strategi.

Der er brug for en national strategi, der skal sikre de danske kyster mod oversvømmelse og erosion.

Det siger medlem af Folketinget for Enhedslisten Peder Hvelplund.

»Vi ved, at klimaforandringer bringer flere og flere kraftige storme og stigende vandstand med sig.«

»Derfor er der brug for, at vi laver en national kystsikringsstrategi, der sikrer vores kyster ud fra faglige kriterier,« siger Peder Hvelplund.

Business people negotiating a contract

Vinterstormen Urd skabte mandag og tirsdag problemer med blandt andet oversvømmede huse ved Jyllinge og en ødelagt hovedvej på Kattegatøen Anholt.

Også ved den jyske vestkyst meldes flere huse i fare for at styrte ned ved det lille fiskerleje Lild Strand i Thisted Kommune.

Der er mulighed for at kystsikre i dag, men det er som udgangspunkt de enkelte lodsejere, som skal betale. Det er ikke rimeligt, lyder det fra Enhedslisten.

»I dag er det udelukkende økonomiske kriterier, der afgør, hvor der kystsikres. Det vil sige steder, hvor der er kapitalstærke lodsejere eller kommuner.«

»Vi mener, der skal laves et kystråd med repræsentanter for stat, kommuner og lodsejere, der så skal udpege sammenhængende områder, der skal kystsikres,« siger Peder Hvelplund.

Stormen Urd - redningsaktion

Kystsikringen skal ifølge Enhedslisten ske med medfinansiering fra staten.

De ekstra penge skal staten ifølge partiet kradse ind fra forsikringsselskaberne.

Til gengæld får forsikringsselskaberne ifølge forslaget mulighed for at hæve den såkaldte skadesforsikringsafgift.

Det vil ifølge Peder Hvelplund svare til en årlig udgift per husejer på mellem 200 og 400 kroner.

Venstres naturordfører, Anni Matthiesen, skyder forslaget fra Enhedslisten ned.

»Et bredt flertal i Folketinget vedtog før jul en ændring af loven om kystbeskyttelse, som smidiggør processen omkring kystsikring.«

»Desuden lægges der op til en ny og mere sammenhængende indsats for beskyttelse af vores kyster,« siger Anni Matthiesen.

Stormen Urd rammer landet

Der er således ikke behov for flere justeringer eller flere midler til kystsikring og slet ikke fra boligejerne, lyder det fra ordføreren.

»Der er ikke behov for flere midler, men for en bedre anvendelse af dem, vi allerede har afsat. Og det er på vej med de ændrede regler,« siger Anni Matthiesen.

Enhedslisten har fremsat beslutningsforslag om sagen, som behandles i Folketinget 26. januar.

Stormen Urd

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen