Berlingske Business

Eksplosiv befolkningstilvækst kan gøre danskerne fattigere

Befolkning
Befolkningstilvæksten er steget voldsomt. Det giver risiko for, at danskere over en bred kam bliver fattigere. Foto:

Befolkningstilvæksten er steget voldsomt. Det giver risiko for, at danskere over en bred kam bliver fattigere.

Der bliver flere og flere danskere. Det i en grad, så det ikke er set siden begyndelsen af 1970'erne. Den udvikling betyder ifølge interesseforeningen Dansk Erhverv, at der er nye krav til den økonomiske vækst, hvis ikke alle skal blive fattigere.

Dansk Erhverv oplyser, at Danmarks befolkning er vokset med 48.271 på et år. Det svarer til en befolkningstilvækst på 0,85 procent. Langt over gennemsnittet siden 1990 på 0,4 procent. Vi er nu 5.717.014 borgere i Danmark.

»Vi bliver alle ældre, og så er der kommet en del flygtninge til Danmark det seneste år.«

»Det er en høj vækst i befolkningen. Vi har ikke haft så høj vækst stabilt siden slutningen af 1940'erne,« siger cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian.

INDIA-ECONOMY/

Samtidig med den høje befolkningsvækst er den økonomiske vækst lav. I 2015 voksede det danske bruttonationalprodukt med 1,2 procent, og forventningen til 2016 er for Dansk Erhvervs vedkommende 0,5-0,75 procent.

»Normalt er bruttonationalproduktet vokset mere end befolkningen, så hver danskers bid af kagen er blevet større. Men hvis økonomien vokser mindre end befolkningen, bliver bidden altså mindre.«

»Det betyder grundlæggende, at vi bliver fattigere, for der bliver mindre til hver af os. Det er ikke noget, vi er vant til,« siger Steen Bocian.

Dansk Erhverv mener, at det lægger et større pres på politikerne for at skabe mere vækst, og at det bør ske gennem yderligere reformer af arbejdsmarkedet og skattesystemet.

Bankruptcy - Business Person holding an empty wallet

»Vi skal styrke incitamenterne til at arbejde, og så skal vi grundlæggende blive mere produktive,« siger Steen Bocian.

Sker det ikke, kan vi ende i en situation, hvor den næste generation bliver fattigere end den foregående. Det er ikke sket i umindelige tider.

»Lige her og nu er der en risiko for, at i hvert fald 2016 byder på en nedgang i bruttonationalproduktet per indbygger,« siger økonomen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen