Berlingske Business

Efterårskulden sender væksten ned på nul i dansk økonomi

Økonomi
Flere økonomer frygter, at den danske økonomi er ved at gå i stå. Foto:

Tirsdag kan den danske økonomi gå i stå. Danmarks Statistik kommer med tal for væksten i 3. kvartal og en række økonomer regner med en vækst på omkring nul pct. eller måske under.

Efterårskulden har meldt sig og den skærer helt ind til benet på den danske økonomi. Efter en flot start på 2016 vil den danske økonomi sandsynligvis være dykket ned til en vækst på omkring nul pct. her i 3. kvartal.

Måske vil væksten endda være negativ.

Derved kan billedet fra 2015 hurtigt gentage sig. Sidste år lagde den danske økonomi flot ud i foråret, og der var måske en vej ud af vækstkrisen.  Men derefter gik det hele i stå, og den danske økonomi sluttede 2015 af i en recession.

Helt så slemt behøver det bestemt ikke at gå i 2016, men en række økonomer ser tydelige svaghedstegn for den danske økonomi her i efteråret.

Tirsdag kommer Danmarks Statistik med tal for væksten i tredje kvartal og både Dansk Erhverv, Sydbank og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd regner med, at tallene viser en vækst på omkring nul pct.

Mandag - Økonomer: Det går nedad efter 50 gyldne år

Danske Bank er mest pessimistisk og tror på en tilbagegang i den danske økonomi på 0,5 pct.

Privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen fremhæver, at det svage 3. kvartal skyldes, at eksporten har været faldende, og det lader til, at privatforbruget mistede pusten over sommeren.

Men hun udtrykker også optimisme, fordi hun regner med, at svækkelsen i 3. kvartal vil være midlertidig.

EU-DENMARK/

»En række indikatorer peger på stærkere vækst i 4. kvartal, med tiltagende vækst hos vores samhandelspartnere, og udsigt til stigende privatforbrug herhjemme,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

»Et svagt kvartal er selvfølgelig aldrig kærkomment, så derfor glæder vi os over, at det tegner til at være et midlertidigt fænomen, frem for en decideret opbremsning,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

25BUSAxel-Towers-140241.jpg

Cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian mener, at den flotte start på året skal ses på baggrund af, at vi havde flere arbejdsdage end vi plejer i foråret på grund af skuddag og en række helligdage.

Sådan vil det ikke være her i efteråret, og vi er derfor tilbage til det, som Steen Bocian kalder mere normale vækstrater for den danske økonomi.

»Vi er ikke på vej ind i en krise, men det er billedet af en økonomi, der ikke løfter sig,« siger Steen Bocian, der i lighed Danske Bank fremhæver, mange danskere følger, at det går fint nok.

»Men hvis vi bliver ved med at være i en situation, hvor virksomhederne ikke kan hæve priserne, vil det på den lange bane give problemer. Virksomhederne vil blive nødt til at afskedige nogle medarbejdere eller når der kommer mere vækst, vil det betyde, at de ikke som normalt ansætter flere medarbejdere,« siger Steen Bocian.

maersk

Cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted understreger, at man ikke skal lægge alt for meget i BNP-tallene for et enkelt kvartal, men han er bekymret for, at en opbremsning i dansk økonomi her i efteråret kan bide sig fast.

»Det kan betyde, at vi til næste år igen, igen får en svag start på økonomien. Det kan give en opbremsning på arbejdsmarkedet. Det vil give mindre medvind til det private forbrug, og det vil gøre det sværere at få gang i de private investeringer,« siger Erik Bjørsted.

17BUSPokemon-1-162054.jpg

Sydbank skriver i en kommentar, at tirsdag kan dansk økonomi gå i stå.

»Vi forventer, at dansk økonomi med nød og næppe undgår røde tal og lander på et rundt nul i tredje kvartal,« lyder det i en kommentar fra makroøkonom i Sydbank Søren V. Kristensen.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen