Berlingske Business

Efter Brexit: Stor opbakning til EU-agentur til Danmark

09BUSLars-Rebien-Soerensen-.jpg
Lars Rebien, afgående direktør i Novo Nordisk.

Lars Rebien skal være regeringens »særlige udsending« i kampen om agenturet Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), der ligger i London. Allerede lige efter Brexit begyndte regeringen at lobbye for at få fat i agenturet, som den mener kan skabe videnskabelig og økonomisk vækst.

Stærk infrastruktur, godt byliv og højt akademisk niveau er de trækplastre, som regeringen i samarbejde med ­Københavns Kommune kan tilbyde til Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), der står til at flytte som årsag til det forestående Brexit. Og så selvfølgelig Lars ­Rebien Sørensen – tidligere topchef for Novo Nordisk.

Det står klart efter et pressemøde onsdag, hvor udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), minister for ligestilling og minister for nordisk samarbejde ­Karen Ellemann (V), overborgmester Frank Jensen (S) og Lars Rebien præsenterede projektet.

Lars Rebien, der drillende omtalte Bertel Haarders (V) tidligere udtalelser om, at erhvervsfolk og debattører burde gå ind i politik, fastslår til Berlingske Business, at han ikke er ved at gå ind i politik, men at han vil bidrage med sit kendskab til medicinalindustrien.

»Det her er mere et borgeligt ombud. Jeg mener ikke, jeg vælger side for regeringen eller oppositionen. Jeg bidrager på Danmarks vegne. EMA er jo et fantastisk agentur bestående af tusind professionelle mennesker, der arbejder på højt videnskabeligt niveau. Forestil dig, at alle de mennesker kommer til Danmark. Det vil få videnskabelig og økonomisk betydning for København,« siger han.

Han vil blandt andet beskrive den danske lægemiddelindustri for beslutningstagerne, som han vil besøge. Han fortæller, at det endnu ikke er helt klart, hvor beslutningen skal træffes.

EMA er ét ud af to London-baserede EU-­argenturer. EMA har 890 ansatte og beskæftiger sig inden for medicinalindustrien, hvor hovedansvaret er beskyttelse og fremme af folkesundheden gennem vurderinger og overvågninger af lægemidler. Flere lande har lagt billet ind på agenturet – Spanien og Holland blandt andet.

Dorte Sindbjerg Martinsen er professor på statskundskab ved KU. Hun har forsket i EU- og sundhedspolitik og fortæller, at samtlige i EU-agenturerne er populære.

»Vi har allerede Miljøagenturet. Det kan være en begrænsning, da man som regel højst har et agentur pr. EU-land,« fortæller hun.

snabe

Kompliceret spil

Udenrigsminister Anders Samuelsen vil dog banke hårdt på for at få EMA til Danmark.

»Det er et kompliceret spil, der går i gang nu. Det, vi må gøre, er at fremvise de faglige argumenter, vi har og banke hårdt på. Miljø er også et kernekompetenceområde for Danmark, men der er ingen tvivl om, at Danmark har en exceptionel tradition inden for lægemiddelindustrien,« siger han.

I et underskrevet brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen, som Berlingske Business har fået tilsendt af Lægemiddelindustri­foreningens koncernchef, Ida Sofie Jensen, dateret 19. august sidste år, udtrykker ni interessenter – blandt Dansk Industri og Region Hovedstaden – ønske om et regeringsarbejde for at få EMA til Danmark.

Thomas Senderovitz, direktør for Læge­middelstyrelsen, og Kåre Schultz, der er ­direktør for det danske medicinalfirma H. Lundbeck A/S, støtter også projektet.

»Det er en rigtig god idé at prøve at få EMA til Danmark. Det er jeg sikker på, at hele lægemiddelindustrien støtter 100 procent op om. Det er også noget, som vi har diskuteret i ­regeringens vækstteam for life science, hvor jeg er formand,« siger Kåre Schultz.

Mærsk Mærsk pressemøde

Dorte Sindbjerg Martinsen fra KU fastslår dog, at der vil være skarp konkurrence om at lande agenturet i København.

»Regeringen ved måske, hvor gode chancer den har for at få agenturet hertil, men jeg tror ikke, der er nogen, der ved det med sikkerhed. Der kommer til at være mange lande, der vil have et så attraktivt agentur siddende i deres land. Danmark vil spille på alle heste, og jeg vil vurdere, at Danmark har mindst lige så ­gode kort på hænderne, som de andre lande.«

Regeringen forventer at der falder svar om seks til otte måneder.

06BUSNovo-Nordisk-113939.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen