Berlingske Business

Dobbelt så mange selvstændige melder sig ledige

Nye tal viser, at selvstændige inden for især transport og håndværk rammer den økonomiske mur og giver op.

Landets største a-kasse for selvstændige, ASE, oplever i disse måneder de kraftigste stigninger i ledigheden blandt selvstændige i mange år.

Alene siden nytår har ASE modtaget 372 personer, der har lukket deres forretning eller på anden vis er ophørt med være selvstændige, meldt sig ledige. Det tilsvarende tal for samme tid i fjor var 221, og året før var det 194. Der er således tale om noget nær en fordobling på to år.

- Allerede i løbet af efteråret fik vi en oplevelse af, at det danske samfund økonomisk var kørt imod en mur. Ledigheden blandt selvstændige stiger voldsomt, og vi oplever et lodret fald i antallet af medlemmer, der går den modsatte vej, fra dagpenge i arbejde. I august 2008 lå det tal på cirka 600, og i denne måned forventer vi, det ender omkring 100, siger direktør Jesper Bøge, ASE.

Begge grupper ramt

ASE har ca. 42.000 lønmodtagere og 108.000 selvstændige erhvervsdrivende som medlemmer, og stigningen i antal dagpengeansøgninger er næsten ens mellem de to grupper.

Men i modsætning til tidligere, da ledigheden ramte lønmodtagerne først og deres arbejdsgivere med omkring et halvt års forsinkelse, er der nu tidsmæssigt sammenfald.

Opgjort på brancher er transportsektoren særlig hårdt ramt med en vækst på 83 procent, fra 176 til 322 lønmodtagere og selvstændige, fra andet halvår 2007 til andet halvår 2008. Håndværk følger efter med en stigning fra 825 til 1375 svarende til 67 procent på et år.

Liberale erhverv og butiksområdet har henholdsvis 25 og 24 procent flere ledige. Inden for disse to områder forventer ASE-direktør Jesper Bøge høje vækstrater, når det faldende forbrug for alvor slår igennem i butikkerne og hos deres leverandører.

Flertal undgår konkurs

Blandt årsagerne ligger konkurser fortsat på et meget lavt niveau, hvilket ASE tolker som, at selvstændige typisk er ordentlige mennesker, der gerne vil svare enhver sit og pænt lukker deres firma, før det kommer til en tabsgivende konkurs. Direktør Jesper Bøge er dog ikke i tvivl om, at antallet af ledige selvstændige vil være i fortsat vækst.

- Vores forventning er, at dette vil komme til at stå på en rum tid endnu, og at der i hvert fald i indeværende år vil være mørke udsigter. Jeg tror ikke, der for alvor kommer gang i hjulene før efter sommer 2010. Indtil da vil det være en alvorlig udfordring for dem, der nu ansøger om dagpenge, at komme ud af ledighedskøen, siger Jesper Bøge.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen