Berlingske Business

Det vælter frem med nye job

Industrien: Nu kommer væksten og tusindvis af nye job Kommuner
Overskrift
Foto:
 

Der er udsigt til, at beskæftigelsen i år stiger et sted mellem 20.000 og 35.000 personer, hvilket er den største stigning i mange år.

En mindre jobfest er i fuld gang. DI (Dansk Industri) vurderer i en ny prognose for dansk økonomi, at den private beskæftigelse stiger med 32.000 personer i år og til næste år. Den fremgang kommer, efter at der sidste år var en fremgang i den private beskæftigelse på over 30.000 job, og dermed begynder der for alvor at blive gnavet ind på det store dyk i beskæftigelsen, som er set siden 2008, hvor 140.000 flere personer end nu var i arbejde.

Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit venter hele 35.000 nye job i Danmark alene i år, og hos AE-rådet ser chefkonsulent Frederik I. Pedersen også tegn på, at det begynder at lysne på det danske arbejdsmarked. Han peger på, at boligpriserne historisk set har været en yderst god indikator for den private beskæftigelse.

PIC- Thorning børnehave

Flere penge

»Når huspriserne på landsplan er steget i en længere periode, så begynder den private beskæftigelse tre måneder efter også at tikke i vejret,« siger han.

Årsagen er især, at stigende huspriser øger danskernes formuer og får flere til at bruge flere penge. Men højere boligpriser er også en strømpil om, at der er mere tro på fremtiden, og at flere end før tør købe et nyt sted at bo.

Faktisk er der så meget drøn på det danske arbejdsmarked, at cheføkonom Klaus Rasmussen fra DI advarer mod flaskehalse og mangel på arbejdskraft.

»Det er der en tiltagende fare for. Det er især faglærte inden for jern og metal, som der allerede er en vis mangel på. Men det gælder også for ingeniører og andre udvalgte faggrupper,« siger Klaus Rasmussen.

Tore Stramer er enig i, at mangel på folk hurtigt kan blive et tema herhjemme, når den økonomiske vækst begynder at tage til i fart.

»Problemet kan komme som en tyv om natten, hvis væksten kommer og bliver større end ventet,« siger han.

Årsregnskab fra Lego Lego pressemøde. Fremlæggelse af regnska

Dræber væksten

Det dårlige ved faglige eller geografiske flaskehalse er især, at de presser lønnen op og svækker konkurrenceevnen i en sådan grad, at jobvæksten kan gå i stå. Samtidig er mangel på hænder og hoveder noget, der bremser væksten og virksomhedernes indtjening, som i sidste ende er afgørende for vores samlede velstand.

Med til at skabe håb om flere job er også den svækkede euro og danske krone, lave oliepriser og de store pengepolitiske tiltag fra ECB, der både har sænket renten, og som snart sender store summer i omløb. Det styrker afsætningsmulighederne for dansk eksport.

Også de varslede fyringer er faldet på det seneste til omkring 500 om måneden. Det er markant mindre end i både 2014 og 2013, hvor der flere gange var op mod 2.000 varslede fyringer om måneden.

Der er også flere nye jobopslag på nettet via Jobindex. Her er der en stigning på fem procent fra januar 2014 til januar 2015. Der blev i januar i år således lagt 19.430 nye job på internettet. Det er det højeste januartal efter krisen.

»Så det begynder at gå lidt bedre, men vi får næppe beskæftigelsen op på niveauet fra 2008 igen lige med det samme. Så skal der i hvert fald laves mange flere reformer herhjemme, som presser flere ud på arbejdsmarkedet. Ellers bliver der mangel på folk,« siger Klaus Rasmussen.

lo

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen