Berlingske Business

Det eneste sikre er usikkerheden

BM
Foto:

Det er naivt at forestille sig, at usikkerheden i verden og dermed i verdensøkonomien bliver mindre, endsige helt forsvinder. Usikkerheder af en række slags er et faktum, en blivende tilstand, som de globale virksomheder må indstille sig på. Næppe noget bliver fremover så stabilt som usikkerheden.

Lidt forenklet kan man sige, at den topleder, der evner at se igennem usikkerheden og den tågede fremtid, er vinder, mens den topleder, der blot fremskriver gårsdagens hændelser i de fremtidige budgetter, er taber. Det er selvfølgelig en påstand med mange nuancer, men skjules kan det ikke, at de strategiske beslutninger om fremtiden pinedød skal tages på baggrund af en masse usikkerheder.

Derfor vil man da også i de kommende regnskaber fra danske virksomheder se, at der gøres en række forbehold for disse mange usikkerheder i verden.

Billede

Skal olieprisen ned i 25 dollar eller op i 100 dollar? Hvad betyder terroren og dermed den brede frygt i de vestlige lande for forbrugeradfærden? Hvor meget skævvrider korruptionsskandaler og handelsbarrierer væksten og konkurrencen i regioner og lande? Vil Donald Trump gøre alvor af sine trusler om at vende verden ryggen, både politisk og økonomisk, hvis han måtte blive præsident? Og hvor længe holder renten sig i nulrenteområdet?

Er BRIK-eventyret ved at forsvinde? Der er nok at bekymre sig om. Pejlemærkerne for fremtiden bliver sværere og sværere at gøre konkrete.

Når de store danske industri- og serviceselskaber over de næste uger fremlægger halvårsregnskaber (bankerne har aflagt halvårsregnskaber), vil aktiemarkedet først og fremmest tage bestik af, hvad de pågældende børsselskaber fortæller om fremtiden. Hvor konkrete toplederne og bestyrelserne tør være. Selve tallene fra regnskabsarkene er mere eller mindre kendte og dermed indregnet i aktiekursen. Dog kan der være ekstraordinære ting som eksempelvis et topchefskifte, der kan medføre særlige ekstraordinære hensættelser til tab, ekstraordinære nedskrivninger på særlige aktiver, valutaudsving eller pludseligt opståede retstvister.

lars

Langt, langt de fleste store danske, internationale selskaber har skåret ind til benet med hensyn til omkostningerne. Der er ikke meget mere at hente på den konto. Derfor vil fokus i de kommende regnskaber ikke så meget være på bundlinjen, men derimod på toplinjen. Evner virksomhederne at finde den vækst, der er så pokkers afgørende for den fremtidige eksistensberettigelse. Her er et par nedslag på enkeltselskaber, og forslag til, hvad der er interessant at holde øje med:

DONG Energy. Interessant fordi DONG er ny på børsen, foreløbig succesfuld. Topchefen Henrik Poulsen skal overbevise om, at omstillingen til grøn virksomhed foregår helt efter planen, og at DONG samtidig evner at holde de meget store fortjenstmarginaler på de (nye) grønne forretninger. Et godt gæt er, at DONG holder kursen og måske har et par små positive overraskelser i ærmet.

Novo Nordisk. Vækstmaskinen fra Bagsværd er ikke gået i stå, men vækstraterne bliver mindre. Det kræver sublim kommunikation fra topchefen Lars Rebien Sørensen – og hvornår kommunikeres i øvrigt hans stop i Novo? Selskabet vil givetvis levere varen i halvårsregnskabet, mere spændende bliver det, hvad signalerne er for Novo på det helt afgørende amerikanske marked.

jeppe

Vestas. En af aktiemarkedets darlings. Det betyder, at forventningerne er skruet op. Vestas skal levere et toplinjeresultat (indhentning af ordrer og serviceopgaver) som det bedste nogensinde. Er der nyt om rygterne om topchef Anders Runevads eventuelle skifte til svenske Ericsson?

A.P. Møller - Mærsk. Med fyringen af topchefen Nils Smedegaard Andersen det mest interessante regnskab blandt de store. Stort set alle pile i Mærsk peger i den forkerte retning, senest også med tabet af oliekoncessionen i Qatar. Den nye mand på broen, Søren Skou, skal aflevere sin første eksamensopgave som topchef. Tallene kan han ikke gøre så meget ved, men hvad med signalerne om fremtiden? Hvad er Søren Skous vision med Mærsk? Forventningerne er meget store.

Billede

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen