Berlingske Business

Derfor skal vi ind i kampen om udenlandsk arbejdskraft

20BUSopinion--simon-emil-12.jpg
Regeringen arbejder på en strategi for international rekruttering, som skal lette adgangen til det danske arbejdsmarked for udlændinge, skriver økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA). Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Synspunkt.

Nu er det alvor med manglen på arbejdskraft. Sådan lyder overskriften på Berlingskes leder mandag 16. april. Lederen slår fast, at konkurrencen om udenlandsk arbejdskraft stiger med væksten i hele Europa, og at der hverken er brug for bureaukrati eller misforstået fremmedfrygt.

Jeg er fuldstændigt enig. Der skal handling til, så danske virksomheder ikke taber den hårde konkurrence om udenlandsk arbejdskraft. Og der skal handling til, så virksomhederne ikke plages af bureaukrati.

Mange virksomheder melder om mangel på arbejdskraft, især inden for byggeri. Vi befinder os samtidig i en situation, hvor konkurrencen om arbejdskraft i Europa skærpes dag for dag.

At der er udsigt til skærpet konkurrence fremgår af en af vores egne analyser fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. Analysen viser også, at andre lande i Europa er bedre til at tiltrække udenlandsk arbejdskraft end Danmark.

Herhjemme har international rekruttering stået for cirka 40 pct. af den samlede stigning i arbejdsstyrken siden 2013. Vi kan ikke bare læne os tilbage og forvente, at det fortsætter.

Jobmulighederne er i dag mar- kant forbedret i de østeuropæiske lande, hvilket kan give østarbejdere et incitament til at vende hjem. En række østeuropæiske ambassadører har opfordret deres landsmænd til at gøre netop det.

Med udsigt til hård konkurrence med resten af Europa om arbejdskraft er der behov for handling. Det er ikke nu, at vi skal ignorere landets virksomheder, når de i avisen beretter, at lange sags­behandlingstider og bureaukrati gør det besværligt at ansætte nok hænder.

Jeg er enig, når Berlingskes leder påpeger, hvor utilfredsstillende det er, når iværksættere i startup-fasen skriger på dygtige IT-folk, men ikke har råd til at betale den månedsløn på 35.000 kroner, som i dag er et krav for at få arbejds- og opholdstilladelse.

Udfordringen er reel. Men hvor er opbakningen, når regeringen vil gøre noget ved det?

Socialdemokratiet er så bange for social dumping, at intentionerne rammer forkert. Midt i partiets anstrengelser for at begrænse udenlandsk arbejdskraft med lovbestemte indtægtsgrænser risikerer vi at tabe i konkurrencen om arbejdskraft og kvæle det igangværende opsving.

Regeringen arbejder derfor på en strategi for international rekruttering, som skal lette adgangen til det danske arbejdsmarked for både EU-borgere og borgere fra lande uden for EU.

Det er nu, vi skal ind i kampen om at sikre adgang til nok hænder. Så kom med ind i kampen, Socialdemokratiet, og hjælp os med at sikre vækst, opsving og velfærd.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen