Berlingske Business

Den europæiske rente faldt – og fleksrenten steg

ECB-POLICY/
Præsident for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi. Foto:

De danske fleksrenter stiger, og aktierne falder i skuffelse over, at ECB-chef Mario Draghi ikke skovlede mere kul på det europæiske lokomotiv.

Den europæiske rente synker endnu en gang. Centralbanken ECB sænkede torsdag dag-til-dag-renten fra minus 0,2 til minus 0,3 procent – det laveste niveau nogensinde.

Rentefaldet var ventet af de fleste økonomer. Men da der alligevel var en vis forventning om et stærkere indgreb fra centralbankchef Mario Draghi, fik rentesænkningen den paradoksale effekt, at de danske renter steg umiddelbart efter, ligesom aktiekurserne faldt over hele Europa.

Den danske tiårige rente steg med 0,14 procentpoint til 0,84 procent. Og specifikt for boligejerne steg renten på treårige flekslån i Nordea Kredit fra 0,25 til 0,33 procent i timerne efter rentemeddelelsen. Det udløser dog ikke en ekstraregning, som den typiske boligejer vil kunne mærke, vurderer chef-analytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

»Tager man udgangspunkt i et afdragsfrit F3-lån på en million kroner, så lå den månedlige ydelse efter skat på 796 kroner før rentemeddelelsen. Nu ligger ydelsen på 837 kroner. Er der tale om et tilsvarende F5-lån, lå ydelsen før rentemeddelelsen på 1.037 kroner, mens den nu udgør 1.088 kroner. Det svarer til, at den månedlige ydelse efter skat er steget med henholdsvis 41 og 51 kroner, hvilket de fleste boligejere næppe vil bemærke taget den i forvejen meget lave ydelse i betragtning,« vurderer hun.

Alexander Kølpins

Tilsvarende kan de boligejere med flekslån, der netop har fået ny rente pr 1. januar, glæde sig over, at deres rente allerede er lagt fast gennem auktioner over de foregående uger.

Slæbende økonomisk vækst

ECB fastholdt refinansieringsrenten og udlånsrenten uændrede på henholdsvis 0,05 og 0,3 procent, mens bankens opkøbsprogram blev forlænget fra september 2016 til marts 2017. Opkøbenes omfang blev fastholdt på 60 milliarder euro om måneden.

I lighed med rentesænkningerne skal opkøbene stimulere den slæbende økonomiske vækst i Europa.

Blandt andre økonomerne i Danske Bank forventede en større rentesænkning eller en kraftigere indsats på andre områder. Og netop den forventning udløste de negative effekter på renterne og aktiekurserne i hele Europa. De danske aktier overvandt ikke skuffelsen over rentemeldingen, og de toneangivende aktier i C20 Cap-indekset sluttede efter en positiv begyndelse på dagen med at falde 1,4 procent.

SØMDERMARKSVEJ.

»Der var især skuffelse over, at ECB ikke skruede op for deres månedlige obligationskøb. I øjeblikket køber ECB »kun« obligationer for ca. 450 milliarder kroner om måneden. Draghi har overrasket positivt mange gange før, og måske netop derfor var forventningerne skruet alt for højt op. Markedsreaktionen var ret voldsom med kraftige fald i aktiemarkedet, et pludseligt fald i dollar og stigende obligationsrenter. Det tyske aktiemarked er faldet med næsten tre procent,« konstaterer Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank.

Det var formentlig medvirkende til den kraftige skuffelse, at nyhedsbureauet Bloomberg få minutter inden ECBs rentemelding fejlagtigt meddelte, at ECB holdt renten uændret.

ECBs hovedmål er at stimulere væksten i Europa, og den bruger blandt andet inflationen i euroområdet som rettesnor. Derfor var en nedjustering af forventningerne til inflationen til 0,1 procent i år og henholdsvis en og 1,6 procent over de næste to år baggrunden for rentesænkningen. ECBs inflationsmål er mindst to procent.

GERMANY-BANKING

Den lave inflation indikerer, at der kan gøres meget mere for at stimulere økonomiernes vækst, uden at euroens værdi falder. Væksten vurderes af ECB til at blive på kun 1,5 procent i år stigende til 1,9 procent i 2017 – hvilket centralbankchef Mario Draghi betegner som økonomi i slæbesporet.

Det nuværende opkøbsprogram blev sat i gang i begyndelsen af året. Programmet stod til at udløbe i september næste år, men Mario Draghi har tidligere sagt, at han var klar til at forlænge, hvis det var nødvendigt. Torsdag har ECB desuden besluttet, at det også vil udvide programmet på den måde, at det også vil købe regional gæld.

Yellen og Draghi

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen