Berlingske Business

Den danske økonomi er blevet skizofren

økonomi
Den danske økonomi er en økonomi, hvor det går godt nok, men hvor vi også er låst fast i et halv svagt opsving.

Den danske vækstmotor er blevet smurt lidt bedre og det vælter fortsat frem med nye job til danskerne. Men billedet af den danske økonomi er også blevet lettere skizofrent.

Der mangler efterspørgsel og virksomhederne kan ikke sælge nok til, at det sætter gang i et stærkere opsving. Omvendt begynder der allerede nu at være tegn på flaskehalse rundt omkring på arbejdsmarkedet. Det vidner om en økonomi, hvor det går godt nok, men hvor vi også er låst fast i et halv svagt opsving.

Det er konklusionen efter at en række banker på rad og række fredag præsenterede deres seneste prognoser for danske økonomi. Det drejer sig om Danske Bank, Nykredit, Sydbank og Jyske Bank.

danske penge

Alle prognoserne peger på fremgang i den danske økonomi i år på omkring én pct. stigende til 1,5 pct. til næste år. Det private forbrug trækker godt og beskæftigelsen vokser mere end tidligere beregnet.

Hvis prognoserne holder stik, vil det være tredje år i træk med positiv vækst, og det vil være første gang siden 2007, bemærker Sydbank.

»Til gengæld afsluttede finanskrisen en 19-år lang stime af uafbrudt årlig vækst i dansk økonomi. Det understreger, at træerne ikke er vokset ind i himlen, men også at opsvinget har bidt sig fast i dansk økonomi. En økonomi, der nu på mange måder har lagt krisen bag sig, selvom alt det, der blev tabt i forbindelse med krisen endnu, ikke er indhentet,« siger markoøkonom i Sydbank Søren V. Kristensen.

Mens Nykredit fremhæver, at hvis prognoserne kommer til at holde vil vi i slutningen af 2017 passerer en milepæl med en samlet produktion i form af BNP på niveauet fra før finanskrisen satte ind i 2008.

»Det betyder dog også, at dansk økonomi har brugt ni år på at indhente det tabte efter finanskrisen. Det er langt fra imponerende. Til sammenligning passerede BNP-niveauet i vores nabolande Sverige, Norge og Tyskland førkrise-niveauet tilbage i 2011,« siger cheføkonom i Nykredit Tore Stramer.

lars og lars

Opsving med uløbsdato

Når man læser dybere i prognoserne for den danske økonomi bliver de pæne gloser dog hurtigt afløst af et væld af løftede pegefingre. Under overfladen er der mange ting, som ikke helt fungerer, som de skal.

Udsigterne for den globale økonomi er blevet mere usikre hen over sommeren, og det gør det naturligt nok sværere for specielt den danske eksport. Hvis den internationale økonomi går ned i gear, bliver det svært for den dansk økonomi at holde dampen oppe.

Samtidig er det klart, at kombinationen af et svagt opsving og allerede begyndende mangel på kvalificeret arbejdskraft, viser en økonomi, som får uhyre svært ved for alvor at komme op i fart.

Nationalbankdirektør Lars Rohde

Der skal ganske enkelte mere gang i vores produktivitet. Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen mener, at opsvinget har overrasket i styrke, men en økonomisk vækst, som kun er drevet af fremgang i beskæftigelsen, har en udløbsdato, understreger Danske Bank.

Jyske Bank er enig.

»Hverken privatforbruget eller eksporten er fuldstændig flyvende, men det, man savner mest fra efterspørgslen, er at se en mere markant stigning i den private investeringsaktivitet, der stadig ligger underdrejet efter finanskrisen. Det vil kunne give et løft til væksten på kort, men også på langt sigt via højere produktivitet,« fremhæver cheføkonom i Jyske Bank Niels Rønholt.

03BUSIndustrien-Nu-kommer-v.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen