Berlingske Business

De Radikale: Virksomhederne skal have en garanti mod flaskehalse

Flaksehalse
Det skal være langt nemmere at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark, mener uddannelses- og forskningsordfører for de radikale Sofie Carsten Nielsen. Foto:

De danske virksomheder skal have en garanti mod flaskehalse. Hvis virksomhederne ikke kan rekruttere medarbejdere i her i landet, skal de have mulighed for nemt at kunne rekruttere fra alle andre lande, lyder det i et forslag fra de radikale.

Nu må regeringen tage fat. Det skal være langt nemmere for de danske virksomheder at hive udenlandske arbejdskraft til landet. Ellers risikerer vi at miste vækst og arbejdspladser.

Sådan lyder kommentaren fra forsknings- og uddannelsesordfører fra de Radikale, Sofie Carsten Nielsen.

Partiet foreslår en række tiltag, der over fem år skal give bidrage med yderligere 5.000 personer fra udlandet.

»Nu bliver der virkelig råbt vagt i gevær fra erhvervslivet. De siger nej til ordrer. Det er virkeligt alvorligt. Der skal laves en ordning med en flaskehalsgaranti, som skal gælde, hvis virksomhederne ikke kan rekruttere gennem jobcentrene. Det skal blandt andet ske ved, at enhver dansk virksomhed, som forgæves har forsøgt at rekruttere en medarbejder i Danmark, skal have mulighed for at rekruttere fra ethvert andet land,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Meldingen kommer på baggrund af en række topledere nu går ud og siger, at de begynder at sige nej til ordrer, fordi de mangler kvalificeret arbejdskraft. Som beskrevet i mandagens udgave af Berlingske Business er det 14 pct. af toplederne, som allerede har sagt nej til ordrer, fordi de ikke have medarbejdere nok. Fremadrettet er det hele 17 pct. af toplederne, som regner med at skulle sige nej til odrer.

Det er primært inden for byggeri og IT, at der mangler folk. Det fremgår ikke direkte af svarene fra toplederne, hvilke typer medarbejdere, der præcist er tale om. Men ifølge Dansk Byggeri er det i høj grad specialister, der mangler.

Sofie Carsten Nielsen mener, at det skal være nemmere for virksomhederne at hive alle typer udenlandsk arbejdskraft til landet. Lønniveauet er underordnet, men det skal foregå til dansk overenskomstmæssig løn og arbejdsvilkår.

»Der skal laves en »fast track« ordning, som gælder for alle virksomheder, der lader sig certificere som en virksomhed, der overholder arbejdsmiljøkrav og følger dansk overenskomster. Socialdemokraterne brude virkelig lytte til erhvervslivet. Partiet har været med til at gøre det sværere at få udlændinge ind. Vi er nødt til at gøre det lettere at få udlændinge ind for at skabe flere job til danskerne,« siger Sofie Carsten Nielsen, der ikke mener, at flere udlændinge vil tage jobbene fra danskerne. Tværtimod vil det modsatte komme til at ske, fremhæver de Radikale.

»Det er som om, man tror, at arbejdsmarkedet er en stoleleg, hvor der kun er et bestemt antal stole. Men vi smider både vækst og arbejdspladser, hvis det ikke bliver lettere at tiltrække udlændinge,« siger Sofie Carsten Nielsen, der frygter, at virksomhederne vil flytte produktion ud af landet og arbejdspladser, når de begynder at sige nej til ordrer på grund af mangel på arbejdskraft.

De økonomiske vismænd analyserede i deres seneste rapport virkningerne af den udenlandske arbejdskraft. Konklusionen var, at mere udenlandsk arbejdskraft er en fordel for den danske økonomi, men at der for der kan være en negativ påvirkning på lønnen for de laveste lønnede. Til gengæld fastslår vismændene, at det primært er et plus, at højtlønnede kommer til landet. Vismændene mener i lighed med de Radikale, at det skal være nemmere at få den type arbejdskraft til landet.

»Vi har set på, hvad konsekvenserne af den udenlandske arbejdskraft helt grundlæggende er. Når det gælder den højt uddannede arbejdskraft er der gunstige effekter på de offentlige finansier og på produktiviteten«, siger overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer og fremhæver, at de højt lønnede er med til at øge vores produktivitet er det også med til at højne lønniveauet for danskerne på den lange bane.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen