Berlingske Business

»De må se en mur af penge på vej ind i Danmark«

Danmarks Nationalbank på Havnegade i København.
Flere bankøkonomer blev i går taget på sengen, da Nationalbanken satte renten ned med 0,15 procent som en direkte udløber af schweizerfrancens himmelflugt i sidste uge. Foto:

Flere bankøkonomer blev mandag taget på sengen, da Nationalbanken satte renten ned med 0,15 procent som en direkte udløber af schweizerfrancens himmelflugt i sidste uge.

Flere af landets bankøkonomer har efter de seneste dages dramatiske udvikling på finansmarkederne spået, at Nationalbanken snart ville justere renten og beskytte kronen mod opkøb. Bare først på torsdag. Så da banken mandag sænkede renten med 0,15 procentpoint, måtte Danske Banks chefstrateg, Frank Øland Hansen, ty til noget mere dramatiske formuleringer, end man normalt hører fra bankansatte.

»Nationalbanken har lige sænket renten med 0,15 procent på en mandag!!! De må se en mur af penge på vej ind i DK«, tweetede han lystigt ved halvfemtiden.

Blaafalk

Frank Øland var næppe den eneste, der blev mere end almindeligt overrasket over Nationalbankens udmelding mandag. Ganske vist har kronen længe været bekymrende stærk i forhold til euroen, og siden schweizerfrancen blev løsnet fra selv samme euro i sidste uge, har investorerne for alvor været sultne efter danske kroner. Men at Nationalbanken ville sætte renten ned få dage før »cheferne« i Den Europæiske Centralbank (ECB) ventes at lempe pengepolitikken, havde de færreste alligevel forudset.

»Vi har jo set, at Nationalbanken har købt op af udenlandsk valuta og solgt ud af den danske det seneste stykke tid for at få svækket kronen og bevare fastkurspolitikken og vores aftale med ECB. Vi regnede også med, at den kunne tage rentevåbnet i brug, men ikke før torsdag,« siger cheføkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank.

Også Jyske Bank blev overrasket.

»Kronekursen er blevet styrket over de seneste dage, og presset har altså været så stort, at Nationalbanken valgte at reagere på renten allerede i dag. Vi havde først set en nedsættelse på torsdag,« lød meldingen fra seniorøkonom Niels Rønholdt i går.

aaa

Når Nationalbanken vælger at sætte renten ned fremfor at fortsætte med at købe udenlandsk valuta og sælge ud af kroner, kan det blandt andet skyldes, at banken er ved at blive for sårbar. Værdien af den udenlandske valuta kan nemlig svinge uden at Nationalbanken har indflydelse på det. Derfor bliver rentenedsættelse det næste våben, banken tager i brug hvis investorerne alligevel fortsætter med at købe op af danske kroner. »Det viser, at Nationalbanken er parat til at forsvare fastkurspolitikken med næb og kløer. En rentenedsættelse få dage før ECB ventes at annoncere et stort opkøbsprogram er usædvanligt og tyder på, at kronens kurs er blevet faretruende stærk overfor euroen.,« forklarer Peter Bojsen Jakobsen og henviser til den danske fastkurspolitik, som siden 1982 har været omdrejningspunktet i dansk økonomi. Før da var Danmark som bekendt på en økonomisk deroute med talrige devalueringer, høj arbejdsløshed og i det hele taget meget lav tillid fra udlandet.

»Derfor er det afgørende, at vi ikke sætter fastkurspolitikken ud af spil,« lyder det fra økonomen i Sydbank. De fleste forventer da også, at Nationalbankens kamp fortsætter et stykke tid endnu. Foreløbig vil næste træk formentlig ske på torsdag, hvor endnu en rentenedsættelse kan komme på tale. Sådan lyder vurderingen fra blandt andet Danske Bank, som spår, at renten vil falde med yderligere ti procent på torsdag. »Det skyldes, at vi venter, at Danmark på trods af den seneste rentenedsættelse fortsat vil tiltrække yderligere kapital de kommende dage i forkant af, at ECB er forventet at introducere et historisk stort opkøbsprogram på EUR 750 mia. kr.,« lyder det fra Danske Banks chefanalytiker Arne Lohmann Rasmussen.

Torsdag eftermiddag vil det vise sig, om han og de andre bankøkonomer får ret.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen