Berlingske Business

Danskerne sparer op og afdrager på gæld

penge
Danske penge. Pengesedler og mønter. Foto:

Den fremgang, som er i gang herhjemme, er langsom og nærmest kedelig. Til gengæld er den mere sund end før, fordi den ikke bygger på et usundt låneboom. Derfor kan opsvinget blive mere stabilt end tidligere set.

Den økonomiske fremgang, som er sat ind herhjemme, og som nu har stået på otte kvartaler i træk, er yderst svag, hvis der sammenlignes med tidligere opsving efter store kriser. Der er faktisk tale om det mest svage og krybende opsving lige siden Anden Verdenskrig. Men med lidt held kan fremgangen herhjemme blive af længere varighed og måske komme til at stå på i mere end ti år, fordi der er tale om en mere sund og stabil fremgang end før set.

Det vurderer Nykredit i en ny prognose af dansk økonomi, hvor skønnet for væksten bliver justeret ned fra tidligere 2,0 procent i år til nu 1,6 procent. Også til næste år sænker Nykredit sine skøn, så de nu hedder 1,7 procent mod 2,1 procent tidligere.

Det er de seneste nye tal for både eksporten og forbruget, som enten er faldet eller stået i stampe i den første halvdel af 2015, der får Nykredit til at sænke sine skøn for dansk økonomi.

Fire opsving på stribe

Danmark har været gennem fire større opsving siden Anden Verdenskrig. Første opsving, der kom efter både første og anden oliekrise, havde trukket tæppet væk under dansk og international økonomi.

Andet opsving ramte Danmark i 1982, da Poul Schlüter som konservativ statsminister låste kronen fast til datidens D-mark, suspenderede den automatiske dyrtidsregulering og udløste et dramatisk rentefald herhjemme. Også efter 1993, hvor Poul Nyrup Rasmussen (S) kom til magten, og igen i 2004 under Anders Fogh Rasmussen (V), buldrede dansk økonomi frem i stor fart.

»Men lige nu tegner opsvinget til at blive det svageste opsving siden starten af 1970’erne. Men måske også et af de længste,« siger Tore Stramer.

Han peger således på, at danskere har stor fokus på at spare op og nedbringe gæld frem for at øget forbruget. Det mindsker risikoen for en lånefinansieret overophedning af dansk økonomi. Dertil kommer, at der kun er udsigt til en svag vending til det bedre på Danmarks store eksportmarkeder.

»Samtidig er det ikke vores forventning, at Kina rammes af en hård landing, der afsporer det globale opsving. Så der er næppe udsigt til, at der bygges ubalancer op hverken i den hjemlige eller globale økonomi over de kommende år, som vil ende med et nyt pludseligt tilbageslag,« lyder det fra Nykredit.

Små armbevægelser

Samlet set er der udsigt til en svag økonomisk fremgang; dog uden store armbevægelser. Det betyder også, at flaskehalse og mangel på arbejdskraft næppe er noget, der vil bremse opsvinget på denne side af 2017, sådan som Danmarks Nationalbank frygter.

»Dertil er der endnu for mange ledige ressourcer. Men det er noget, vi skal være opmærksomme på kan blive et problem senere,« siger chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit, der står bag analysen.

Når der er udsigt til bedre tider herhjemme, trods de svage tendenser i både eksport og forbrug, så skyldes det, at dansk økonomi har medvind fra stort set alle verdenshjørner.

Renten er fortsat ekstremt lav, beskæftigelsen stiger, de stigende boligpriser breder sig ud i landet, energipriserne og inflationen er i bund, og der er udsigt til de højeste stigninger i reallønnen i seks år. Ud over dette er aktiviteten på Danmarks vigtigste eksportmarkeder på vej op, samtidig med at den effektive kronekurs er blevet svækket, hvilket stimulerer salget af danske varer uden for euroområdet. På risikosiden lurer aktiemarkedet og Kina i kulissen.

»Men vi venter ikke, at udfordringerne her når et omgang, der kan afspore det globale opsving,« siger Tore Stramer.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen