Berlingske Business

Danskerne ser lyst på privatøkonomien: Udsigt til flere penge mellem hænderne

Danskernes privatforbrug er nedadgående.
»Forbrugerne har grund til optimisme, for 2018 tegner lyst både for den enkelte danskers økonomi og for samfundsøkonomien i det hele taget,« lyder det fra en økonom hos Danske Bank ovenpå dagens forbrugertillidsindikator. FOTO: Jeppe Bjørn Vejlø Foto:

Nye tal fra Danmarks Statistik vidner om, at danskerne ser optimistisk på den økonomiske fremtid. Ekspert mener, at det er et "vink med en vognstang" om et godt forbrugsår.

Vi er mere optimistiske, når det gælder økonomien. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistiks forbrugerindikator, der fortæller noget om befolkningens syn på den økonomiske situation. Forbrugertilliden steg fra 8,2 i januar til 8,5 i februar, men siden samme tidspunkt 2016 er tilliden steget fra 3,1. Kort sagt: Vi er mindre skeptiske – og ifølge eksperter bør vi også være det.

»Forbrugerne har grund til optimisme, for 2018 tegner lyst både for den enkelte danskers økonomi og for samfundsøkonomien i det hele taget,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom hos Danske Bank.

Ifølge hende er  der blandt andet udsigt til højere lønvækst end sidste år, mens priserne stiger langsommere end forventet.

»Så mange kan se frem til at have flere penge mellem hænderne i 2018 end i 2017. Samtidig venter vi, at fortsat stigende beskæftigelse og fremgang på boligmarkedet vil være med til at understøtte danskernes økonomi i 2018,« siger hun.

2

Og danskerne er også ved godt mod på den lange bane. Tilliden til, at dansk økonomi vil være bedre om et år, steg fra en indikator på 13,8 i januar til 17 ved seneste måling.

Særligt interessante tal

Dagens tal er indsamlet fra de første to uger af måneden, hvilket falder sammen med et massivt kursfald på aktiemarkedet, der begyndte i USA den 9. februar. Men mens markederne var urolige, tog danskerne det tilsyneladende helt afslappet.

»En mulig forklaring er helt oplagt, at udsving i aktiekurserne stort set ikke påvirker danskernes hverdagsøkonomi. Det er kort og godt de færreste danskere, der har en stor beholdning af aktier i fri beholdning,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit.

Han spår, at fremgangen i beskæftigelse, indkomst og boligpriser vil give medvind i forbruget:

»Det er et vink med en vognstang om, at 2018 tegner til at blive et rigtig godt forbrugsår.«

08BUS20161115-145630-2-0932.jpg

Trods danskernes optimistiske syn på fremtiden, forventer Søren V. Kristensen, makroøkonom i Sydbank, ikke en ny forbrugsfest i den nærmeste fremtid. Danskerne har lært af krisen, der begyndte i 2008.

»Det lægger en dæmper på forbruget, men sørger også for, at opsvinget i dansk økonomi ikke denne gang ledsages af en gældsopbygning hos danskerne, som man ellers ofte ser det i opsving,« siger han.

US-U.S.-STOCKS-CONTINUE-WEEK-OF-EXTREME-VOLATILITY, -WITH-STEEP-

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen