Berlingske Business

Danske oversøiske selskaber afviser skattetænkning

06BUSANTIGUA-AND-BARBUDA-TO.jpg
De Britiske Jomfruøer, der har en befolkning på størrelse med Hillerød, huser flere hundredtusinder selskaber. Arkivfoto: Jewel Samad/AFP

Flere store selskaber fra Danmark har datterselskaber i skattely. Årsagerne er mange, men alle afviser de skattetænkning.

På de Britiske Jomfruøer bor der i underkanten af 30.000 mennesker. Det er det samme som i Hillerød. På de Britiske Jomfruøer er flere hundredtusinder registrerede selskaber. Det er ikke det samme som i Hillerød.

De caribiske øer under den engelske krone er nemlig et skattely, og de lande, der har en skatteprocent på de helt små cifre, tiltrækker selskaber som få. De danske af slagsen holder sig heller ikke tilbage med at placere datterselskaber under de fremmede himmelstrøg. Der kan dog være mange – og mange gode – forklaringer på, hvorfor selskaber som FLSmidth, Jyske Bank, Wrist og A.P. Møller Maersk har afstikkere på Jersey, Gibraltar og Bermuda.

»Jyske Bank Gibraltar er en historie, som er mere en 100 år gammel. Vi købte en bank, der hedder Galliano Bank (oprettet i 1855, red.) tilbage i 1987. Vores kundegrundlag er primært kunder fra den sydlige del af Spanien, og så har vi lokale kunder på Gibraltar,« siger Thomas Rulis, der er afdelingsdirektør i Credits & Compliance hos Jyske Bank.

Hvorfor ligger selskaber så ikke i det sydlige Spanien?

»Investeringen var billigere at lave på Gibraltar. Vi havde også et kontor i Spanien, så det er ikke sådan, at vi ikke har drevet forretning derfra. Desuden er Gibraltar fuldt ud transparent i EU-sammenhæng, vi indberetter alt, hvad der hedder renteindtægter for vores kunder og så videre, så deri er der ikke nogen ny situation.«

Rester fra gammel tid

Et andet selskab, der ligeledes har et datterselskab på Gibraltar, er nordjyske Wrist. Hvor Jyske Bank Gibralter har en egenkapital på over to milliarder kroner, er Wrist-selskabet inaktivt.

»Det er udelukkende etableret, fordi vi overvejede at få en licens på Gibraltar, og for at få sådan et skal man have et selskab der. I øvrigt er der ingen aktivitet i selskabet, for vi har ikke skibshandel derovre. Så insinue-ringen af skattely holder ikke her,« fortæller adm. direktør i Wrist, Jim Pedersen.

I en anden del af søfartbranchen har man også selskaber i offshore-lande – mere præcist på Bermuda. På den atlantiske øgruppe er der året rundt minimum 20 grader, øerne er mindre end Københavns Kommune, der bor lige så mange mennesker som i Randers, dets bruttonationaleprodukt er ifølge CIA mindre end Somalias, og så har A.P. Møller - Mærsk tre helt eller delvist ejede selskaber på Bermuda.

»Vi har haft selskaber på Bermuda i over 60 år. I forhold til de mere detaljerede oplysninger om selskaberne kan jeg desværre ikke komme selskabernes funktion nærmere, end at vi som følge af gruppens aktiviteter over hele verden ofte vil have aktiv tilstedeværelse og aktivitet i lande med lav eller ingen selskabsbeskatning, og at det er Gruppens ufravigelige politik at følge skattereglerne efter deres ordlyd i de lande, hvor vi er repræsenteret,« skriver Louise Münter, der er presseofficer i A.P. Møller - Mærsk til Berlingske.

»Desuden bevirker danske skatteregler, at der skal betales dansk skat af finansielle indtægter, der opstår i selskaber i lavskattelande (...) disse regler overholder Gruppen naturligvis,« lyder det videre.

Lex kapitalfond

I kapitalfondenes verden har det i mange år været reglen snarere end undtagelsen, at man har én eller flere fonde i skattelylande. Store nordiske fonde som Altor, der blandt andre ejer Wrist og Ferrosan i Danmark, og Nordic Capital, der ejer Sportmaster og Bladt Industries, har fonde i skattely. Forklaringen har i mange år været og er stadig, at man vil undgå dobbeltbeskatning.

»Grunden til, at vi har fondene på Jersey, er for at følge branchestandarder, der tillader internationale investorer at investere i disse fonde uden at skulle dobbeltbeskattes,« skriver kommunikationsansvarlig hos Nordic Capital, Katarina Janarup, i en mail til Berlingske.

Dobbeltbeskatning har man dog fået bugt med hos konkurrenten EQT, der fra begyndelsen af 2013 ikke længere opretter fonde i skattelylande.

»Vi må konstatere, at vores og mange andre kapitalfondes fondsstrukturer på Guernsey har været et tilbagevendende debattema i offentligheden. Når vi inden længe begynder at lancere onshorefonde i stedet, er det vores håb, at debatten i højere grad kommer til at handle om udviklingen i de virksomheder, vi ejer,« sagde ledende partner for EQT i Danmark, Morten Hummelmose, til Berlingske, da man annoncerede planen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen