Berlingske Business

Danske husholdninger lagde 47 milliarder i grønne afgifter

Vestas, vindmøller - 201706270
De grønne afgifter steg i 2016, så hver dansk husholdning betalte 17.00 kroner. Free/Udlånt Af Vestas Wind Systems A/s

De grønne afgifter steg sidste år. Hver familie i Danmark betalte ifølge Danmarks Statistik 17.700 kroner.

København. Hver danske familie betalte 17.700 kroner i grønne afgifter i 2016. Dertil kommer erhvervslivets betalinger.

Samlet steg de grønne afgifter med 1,8 procent til 82,4 milliarder kroner sidste år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Grønne afgifter på energi var på 45,7 milliarder kroner i 2016 og udgjorde mere end halvdelen af de samlede grønne afgifter.

- Transportafgifterne steg med 4,0 procent i forhold til 2015 og var i 2016 på 32,6 milliarder kroner. Heraf dominerer registreringsafgifter på motorkøretøjer, der i 2016 var på 19,4 milliarder kroner, skriver Danmarks Statistik.

Husholdningerne stod for 47 milliarder kroner af de grønne afgifter.

- Den største del af de grønne afgifter er energiafgifterne, som udgjorde 9800 kroner per familie. Afgifter på transport, som især består af registrerings- og vægtafgift, er den næststørste gruppe, som udgjorde 7200 kroner per familie, skriver Danmarks Statistik om de grønne afgifter.

Erhvervslivet betalte sidste år 35,4 milliarder kroner i grønne afgifter. Heraf stod energiafgifter for 19,8 milliarder kroner.

Mens indtægterne fra grønne afgifter stiger, så står støtten til vedvarende energi for skud. PSO-afgiften, der bliver udfaset frem mod 2022, indbragte 7,4 milliarder kroner i 2016.

Det var ifølge Danmarks Statistik 80 procent af den samlede offentlige miljøstøtte. Der er indgået en aftale om, at støtten overgår til finansloven i takt med, at afgiften bliver udfaset.

Indtægterne fra Nordsøen var helt sløje i 2016. Der blev både udvundet mindre olie og olieprisen tog et solidt dyk.

- I 2016 var statens indtægter fra Nordsøen (ressourcerenten red.) 1,5 milliarder kroner. Sammenlignet med provenuet på 4,3 milliarder kroner i 2015 er der sket et fald på 65 procent.

- Siden 2012, hvor provenuet var på 21,3 milliarder kroner, er indtægterne fra ressourcerenten faldet med hele 93 procent. Ressourcerenten er statens indtægter fra olie- og gasproduktionen i Nordsøen i form af kulbrinteskat og selskabsskat af kulbrintevirksomhed, skriver Danmarks Statistik.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen