Berlingske Business

Danske boliglån får fast grund under fødderne

Syv kvartaler med fald i boligsalg er slut
Arkivfoto Foto:

Det gav dansk realkredit en nærdødsoplevelse, da den blev slået i hartkorn med græske statsobligationer.

Obligationerne bag de populære flekslån kan være på mere sikker grund om et par måneder, efter at de i forbindelse med nye kapitalregler blev stemplet som usikre og derfor krævede et voldsomt kapitalberedskab at udstede.

Men gennem finanskrisen har investorerne talt deres tydelige sprog og brugt de danske boligejere som sikker havn til kapital. De danske realkreditobligationer viste sig at være ekstremt eftertragtede og derfor likvide, så de selv på de sorte dage efter kollapsen af storbanken Lehman Brothers i september 2008 kunne handles. Det har gjort indtryk i EU, og derfor er der nu udsigt til, at de kan bevare deres status som sikre papirer i det arbejde, der er i gang med at styrke finansvirksomheders kapital og likviditet.

Sat i bås med græske statsobligationer

De første planer placerede ellers de danske papirer med sikkerhed i røde mursten og tegltage i samme kasse som græske statsobligationer.

Men nu er der kun tekniske detaljer tilbage, før der lukkes en EU-aftale om udmøntningen af de såkaldte Basel-regler, der ikke rammer obligationerne.

»Aftalen var tæt på at blive lukket op mod jul, så vi forventer, at det går stærkt. Jeg håber og tror på, at formuleringen om covered bonds (de danske obligationstyper, red.), og at de var ekstremt valide under krisen, kommer med,« siger medlem af Europa-Parlamentet Bendt Bendtsen (K).

Der findes fortsat enkelte knaster

Venstres medlem Anne E. Jensen påpeger, at der stadig er knaster, der skal høvles af.

»Det er meget teknisk, men hvis det ikke løses, kan det blive dyrere for låntagerne, uden at de får noget ud af det,« siger hun.

Spørgsmålet er, om de sidste detaljer skal afgøres senere af fagfolk i fora, hvor Danmark ikke er repræsenteret, eller om de politiske aftaler skal have alle detaljer med. Anne E. Jensen foretrækker det sidstnævnte.

»Briterne er meget stærke til at få gennemført regulering, der passer til deres overdimensionerede banksektor, som er betalt af skatteborgere,« siger hun.

Den endelige fredning af de danske boligejeres lån sker først, når EBA, European Banking Authority, har gennemgået de forskellige aktivtyper med en tættekam og endeligt fastslået deres status og vægtning i bankernes kapital.

»Den endelige definition af aktiverne sker forhåbentlig i løbet af 2013, og først derefter er realkreditobligationernes status helt sikker,« siger kontorchef i Finansrådet Morten Frederiksen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen