Berlingske Business

Danske banker reducerer udlånet til private

Danske banker reducerer udlånet til private - 1
Foto:

For første gang siden maj 2003 har de danske banker reduceret deres udlån til husholdningerne. Samtidig fortsætter udlånet til dansk erhvervsliv med at falde, mens realkreditinstitutterne fortsætter med at låne flere penge ud, viser tal fra Nationalbanken.

Ved udgangen af juni havde banker og pengeinstitutter lånt 570 milliarder kr. ud til private danskere. Det er 17 milliarder kr. mindre end i juni sidste år.

Et fald på 17 milliarder kr., eller ca. 1 pct., lyder måske ikke voldsomt, men faktisk skal man tilbage til maj 2003 for at finde den sidste gang bankernes privatudlån faldt, oplyser Nationalbanken, der samtidig kan fortælle at bankudlånet til danske erhvervsvirksomheder er faldet med 5 pct. fra 603 milliarder kr. til 556 milliarder kr.

Omvendt så fortsætter de traditionelle realkreditinstitutter med at låne flere penge ud til både private og virksomheder. Ved udgangen af juni havde boligejerne realkreditlån for 1677 milliarder kr., hvilket er 5 pct. mere end i juni sidste år, mens virksomhederne nu har realkreditlån for 490 milliarder kr., hvilket er solide 13 pct. mere end i juni sidste år.

Realkreditten stået stærkt
Det betyder også, at realkreditinstitutterne nu for alvor tager markedsandele fra bankerne.

Indtil 2005 havde bankerne stabilt ca. 30 pct. af det samlede udlån i Danmark, men så kom bankernes udlånslyst på steroider, og ved udgangen af 2008 var markedsandelen på 36 pct., men den er nu faldet til under 34 pct.

”Realkreditten har stået relativt stærkt i forhold til bankerne under finanskrisen. Det skyldes blandt andet, at et realkreditlån typisk har en lang løbetid og er optaget med pant i fast ejendom. Det giver realkreditinstitutterne en relativ høj sikkerhed for deres udlån,” skriver Tore Damgaard Stramer, økonom i Danske Bank, i en kommentar. Han fortsætter:

”Dertil kommer, at realkreditinstituttet i løbet af lånets løbetid normalt ikke strammer lånevilkårene – heller ikke i tilfælde af at værdien af den faste ejendom, det vil sige pantet, falder. Realkreditinstituttet kan ligeledes kun i beskedent omfang stramme kreditgivningen ved at ændre på udlånsrenten, der fastlægges af obligationsmarkedet. Det danske realkreditsystem kan dermed siges, at dæmpe potentialet for en kreditklemme i danske økonomi.”

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen