Berlingske Business

Danske banker misbrugt i hvidvask-skandale

Private firmaer skal overvåge tusindvis af danske magthavere Da
Arkivfoto: Ifølge avisen viser efterforskningen, at en del af milliarderne er flydt gennem Danske Bank og Nordea til skattely. Foto:

Kriminelle har misbrugt filialer af danske banker til at vaske milliarder hvide, viser international efterforskning. Erhvervsministeren vil have skærpet straf.

Flere store banker er del af en sag om international, økonomisk kriminalitet, hvor mindst 20 milliarder dollar er ført ud af Rusland via en stribe banker, skriver Berlingske.

Ifølge avisen viser efterforskningen, at en del af milliarderne er flydt gennem Danske Bank og Nordea til skattely.

Og bankerne burde have vidst bedre, mener seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull.

Indland.

»Der er tale om transaktioner af en så mistænkelig karakter, at alle alarmklokker bør ringe i bankerne«, siger han til Berlingske.

Ifølge avisen skal der i de danske banker være overført mere end syv milliarder kroner fordelt på 1700 overførsler i perioden 2011 til 2014.

Pengene er hovedsageligt overført fra britiske skuffeselskaber gennem danske banker til selskaber på Seychellerne og i Panama. Det antages, at dele af pengene stammer fra kriminalitet.

Bank

I Danske Bank erkender chefjurist Flemming Pristed, at kontrollen i bankens estiske filial ikke har været god nok.

»Vi havde på det pågældende tidspunkt i Estland ikke tilstrækkeligt effektive systemer og rutiner til at sikre, at vi ikke blev misbrugt til hvidvask. Det har vi rettet op på«, siger han i en pressemeddelelse.

Og også Nordea henviser i en skriftlig kommentar til, at banken siden misbruget har iværksat et omfattende kontrolprogram for at modvirke hvidvask.

Indland. NORDEA-RESULTS/

I sidste uge kritiserede Finanstilsynet i stærke vendinger danske bankers indsats mod hvidvaskning, da tilsynets Panama-rapport blev offentliggjort.

Ifølge Finanstilsynet har bankernes ledelser ikke haft tilstrækkeligt fokus på hvidvaskreglerne.

»Enhver ny henvendelse med oplysninger om, at en eller flere danske banker er blevet brugt til hvidvask, understreger jo desværre dette«, siger Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, i en pressemeddelelse.

bærende

Efter den seneste afsløring vil erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) have skærpet straffen til ledelsen i de banker, der lader sig misbruge til hvidvask.

Det håber han at kunne gøre ved en politisk aftale i løbet af foråret.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen